Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Mouse feeding elephant
Dyr

Er elefanter virkelig redde for mus?

Kan en liten mus skremme en stor elefant, eller er det en myte?

Ryktene om at elefanter er redde for mus, skyldes egentlig den romerske forfatteren Plinius den eldre. I sin bok ”Naturhistorie” der han oppsummerte mye av gresk og romersk naturkunnskap, er det et langt avsnitt om elefanter.

Der står det blant annet at elefanter avskyr mus og rotter og heller ikke vil røre mat som disse dyrene har vært i kontakt med. Men det er vanskelig å vite om dette er sant, fordi flere andre av bokens påstander er høyst tvilsomme – for eksempel at det eksisterer drager.

Ryktet om at mus kan skremme vettet av elefanter, er seiglivet og kommer blant annet til uttrykk i dagens tegnefilmer. Noen sier at elefantene er redde for at mus skal krype inn i snabelen når de sover. Men elefanter sover godt når de står, så det stemmer nok ikke.

Elefanten er for øvrig det største nålevende landdyret og trenger ikke å frykte noe som helst. De er også intelligente og har ingen grunn til å frykte et møte med en mus. Biologer som arbeider i zoologiske hager, kan også bekrefte at elefanter på ingen måte er redde for mus.

Les også:

Dyr

Kan elefanter svømme?

0 minutter
Truede dyrearter - elefant
Dyr

Er elefanten en truet art?

1 minutt
Vitenskapshistorie

SPRØTT TILBAKEBLIKK: Edison henretter elefant med vekselstrøm

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul