Er elefanter virkelig redde for mus?

Kan en liten mus skremme en stor elefant, eller er det en myte?

Mouse feeding elephant

Ryktene om at elefanter er redde for mus, skyldes egentlig den romerske forfatteren Plinius den eldre. I sin bok ”Naturhistorie” der han oppsummerte mye av gresk og romersk naturkunnskap, er det et langt avsnitt om elefanter.

Der står det blant annet at elefanter avskyr mus og rotter og heller ikke vil røre mat som disse dyrene har vært i kontakt med. Men det er vanskelig å vite om dette er sant, fordi flere andre av bokens påstander er høyst tvilsomme – for eksempel at det eksisterer drager.

Ryktet om at mus kan skremme vettet av elefanter, er seiglivet og kommer blant annet til uttrykk i dagens tegnefilmer. Noen sier at elefantene er redde for at mus skal krype inn i snabelen når de sover. Men elefanter sover godt når de står, så det stemmer nok ikke.

Elefanten er for øvrig det største nålevende landdyret og trenger ikke å frykte noe som helst. De er også intelligente og har ingen grunn til å frykte et møte med en mus. Biologer som arbeider i zoologiske hager, kan også bekrefte at elefanter på ingen måte er redde for mus.