Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Edderkopper

Hvordan kan edderkoppene overleve høye fall?

Forleden dag feide jeg ned en edderkopp fra taket, og den så ut til å ha det helt bra etterpå. Jeg har regnet ut at det tilsvarer at jeg selv overlevde et fall på 360 meter. Hvordan kan små dyr tåle slikt?

Når et dyr (eller hva som helst annet) faller, blir det først og fremst påvirket av tyngdekraften. Jo lenger fallet varer, jo høyere rekker fallhastigheten å bli. Vi kan derfor ikke uten videre gange opp og sammenligne et kort fall for en edderkopp med et langt for et menneske. I tillegg kommer det at luftmotstanden også spiller en rolle. Luftmotstanden virker motsatt av tyngdekraften og bremser fallet. Og ettersom små dyr som edderkopper har en relativt stor overflate i forhold til en svært lav vekt, blir luftmotstanden høy, slik at dyrene aldri faller med særlig stor hastighet. Den beskjedne vekten gjør også at de treffer underlaget med lite energi, og derfor er risikoen for fysiske skader svært beskjeden. Det kan naturligvis skje at dyr som edderkopper med lange, tynne ben brekker ett av dem hvis de lander uheldig. Men også det har naturen råd for, idet benet vokser ut igjen neste gang dyret skifter ham.

Les også:

Edderkopper

5 myter om edderkopper

7 minutter
Edderkoppeøjne helt tæt på
Edderkopper

Edderkoppgift kurerer impotens

3 minutter
Edderkopper

Kan edderkopper samarbeide?

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul