Shutterstock
Jente spiser edderkopp

Hvor mange edderkopper spiser du i året?

Du spiser minst åtte edderkopper i året. Det er innholdet i en utbredt myte, men stemmer det virkelig?

Du spiser minst åtte edderkopper i året

Du har sikkert hørt at små edderkopper kan kravle inn i munnen din når du ligger og sover. Og at du dermed spiser minst åtte edderkopper i året.

Men er det egentlig riktig?

At vi spiser edderkopper mens vi sover, er en seiglivet myte, og ingen vet hvor den kommer fra.

Men ut fra et vitenskapelig perspektiv gir det ikke mening at vi årlig spiser en håndfull edderkopper når vi sover. Her er hvorfor:

  • Edderkopper oppholder seg vanligvis i nettet sitt eller i uforstyrrede områder der de kan jakte i fred.
  • Størrelsesforholdet mellom mennesker og edderkopper så markant at vi i deres (åtte) øyne bare inngår i landskapet og dermed ikke oppsøkes aktivt.
  • Hvis en edderkopper ved en tilfeldighet skulle ende i munnen din, så vil sovelyder, snorking og andre bevegelser sannsynligvis skremme den vekk før de ender i magesekken din.
Edderkopp kravler i seng

Edderkopper er mest aktive om natten, men det finnes ikke flere edderkopper på soverommet sammenlignet med andre rom i huset.

© Shutterstock

Alt i alt er risikoen for å spise flere edderkopper i året altså forsvinnende liten – i hvert fall når du sover.

Det kan nemlig godt gjemme seg insekter og edderkoppdyr i den maten du spiser.

Du spiser et halvt kilo insekter i året

Det anslås at vi hvert eneste år spiser mellom 0,5-1 kilo insekter som helt naturlig finnes i maten vår. Og det er vanskelig å unngå de små dyrene.

Fluelarver, bladlus, larver og midd kan sitte igjen på de grønnsakene eller fruktene som blir most og ender i kjøleskapet ditt. Skulle vi unngå dem, ville det kreve omfattende sprøytebehandling og at vi finkjemmet alle frukt og alle grønnsaker – et dyrt og ikke spesielt sunt alternativ.

At det er små insekter i maten vår, bør imidlertid ikke bekymre oss siden de ikke utgjør noen helserisiko.

Faktisk er opp mot 1900 insektarter ikke bare spiselige, de ha også et høyt innhold av proteiner og fulle av vitaminer og mineraler som sink, jern og A-vitamin.