Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Edderkopper

Hvor begynner en edderkopp å spinne?

I hvilken rekkefølge bygger edderkoppen opp nettet, og hvor lang tid bruker den på det?

Edderkoppens nett består av både klebrig og ikke-klebrig tråd. Nettet blir alltid konstruert etter et fast mønster, som nyere datateknikk har gjort det mulig å studere i detalj. Forskerne plasserte et videokamera foran edderkoppen. Kameraet var koblet til en skanner som i sin tur var koblet til en datamaskin, og på denne måten var det mulig å danne et bilde av alle edderkoppens bevegelser. På bildet er rekkefølgen av bevegelsene under arbeidet angitt med en fargekode. I første omgang undersøker edderkoppen omgivelsene for å finne de beste stedene å forankre nettet på (rødt). Deretter spinner den en rekke solide sikringstråder (gult), som danner eikene i selve nettet. Når de er på plass, spinner edderkoppen en hjelpespiral i nettet (hvitt). Hjelpespiralen spinnes innenfra og utover, og den er også ikke-klebrig. Deretter vender edderkoppen om og begynner på en ny spiral utenfra og innover. Denne spiralen består av de egentlige, klebrige fangtrådene (blått). Samtidig som edderkoppen arbeider seg innover, eter den hjelpespiralen og gjenbruker proteininnholdet. Edderkoppnett varierer kolossalt i størrelse fra art til art, og edderkoppen tilpasser også størrelsen til lokale vindforhold. Europeiske hjulspinnere som korsedderkoppen lager et nett på 20–30 cm i diameter. De bruker en halv til en hel time på arbeidet, som gjentas cirka én gang i døgnet. Tropiske arter kan derimot lage nett på flere meter.

Les også:

Edderkopper

SE LISTEN: Edderkoppen er skapt til mord

9 minutter
Edderkopper

Kan edderkoppen sitte fast i sitt eget nett?

0 minutter
Spider in web
Edderkopper

Hvorfor sitter edderkoppene midt i nettet?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul