Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hva lever edderkopper av når det ikke er noen fluer?

Edderkopper er ikke kresne, og spiser seg mette i en buffet av insekter og andre edderkopper. De kan også rett og slett la være å spise.

Unsplash/MichaelPodger

Mange tror at edderkopper – spesielt de som lager spindelvev – nærmest utelukkende lever av fluer, men det er helt feil. Edderkopper spiser alle former for insekter – fra de minste mygger til store nattsvermere og øyenstikkere.

Edderkoppene rundt omkring i verden spiser hvert år et sted mellom 400 og 800 millioner tonn med insekter, larver og andre smådyr.

Ellers ville enorme svermer ha spist opp hvert eneste blad i hager og på åkrene der det dyrkes matvarer.

Les alt om edderkopper i Norge her

Pholcidae-edderkopper elsker andre edderkopper. Tross sitt spinkle utseende fanger den lett fullvoksne husedderkopper.

© Alex Hyde/Nature Picture Librar

Edderkopper kan unnvære mat i flere uker

Enkelte edderkopparter, for eksempel de som tilhører gruppen Pholcidae, har rett og slett spesialisert seg på å fange og spise andre edderkopper. Denne gruppen av edderkopper stammer fra Sør-Europa, men er i rask framgang i Nord-Europa og Skandinavia.

Hvis edderkopper oppholder seg steder der det ikke er smådyr, kan de likevel overleve lenge. Edderkopper er nemlig store sultekunstnere, og noen av dem kan gå uten mat i flere uker, i noen tilfeller flere måneder.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul