Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Edderkopper

Hva er trådene vi ser i luften om sommeren?

Hva skyldes alle de løse trådene som noen ganger flyr rundt i luften om sommeren?

På varme sommerdager kan det av og til skje at nedbøren over et avgrenset område får en helt annen karakter enn det normale milde sommerregnet. I stedet for vann daler det lange glitrende tråder ned overalt i landskapet.

Fenomenet har vært kjent i flere hundre år. I middelalderen ble trådene kalt englehår, og de skulle varsle om store begivenheter. Senere er de blitt satt i forbindelse med romskip fra andre planeter. Men sannheten er nok noe helt annet. De flygende trådene er nemlig et håndgripelig vitnesbyrd om at edderkoppene i et område har hatt en god sesong med hensyn til formering. For å sikre tilstrekkelig spredning av arten har mange edderkopper utviklet en helt spesiell form for transport. De unge edderkoppene kryper opp på toppen av et objekt som stikker høyt opp, for eksempel en gjerdestolpe. De stiller seg med bakkroppen mot vinden og går i gang med å spinne en tråd. Snart er tråden så lang at vinden kan løfte både den og edderkoppen. Slik kan den lille edderkoppen sveve over lange distanser i jakten på et nytt tilholdssted, nesten som om den fløy med fallskjerm.

Noen av edderkoppene spiser tråden når de har landet, men andre biter den av, eller den blir revet løs ved landingen. Det er alle disse trådene som gir oss fenomenet flygende tråder.

Les mer om: Verdens største edderkopp

Les også:

Edderkopper

Hvor begynner en edderkopp å spinne?

1 minutt
Edderkopper

5 myter om edderkopper

7 minutter
Edderkopper

SE LISTEN: Edderkoppen er skapt til mord

9 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul