Hva er trådene vi ser i luften om sommeren?

Hva skyldes alle de løse trådene som noen ganger flyr rundt i luften om sommeren?

Edderkoppspinn i åker
© Shutterstock

På varme sommerdager kan det av og til skje at nedbøren over et avgrenset område får en helt annen karakter enn det normale milde sommerregnet. I stedet for vann daler det lange glitrende tråder ned overalt i landskapet.

Fenomenet har vært kjent i flere hundre år. I middelalderen ble trådene kalt englehår, og de skulle varsle om store begivenheter. Senere er de blitt satt i forbindelse med romskip fra andre planeter. Men sannheten er nok noe helt annet. De flygende trådene er nemlig et håndgripelig vitnesbyrd om at edderkoppene i et område har hatt en god sesong med hensyn til formering. For å sikre tilstrekkelig spredning av arten har mange edderkopper utviklet en helt spesiell form for transport. De unge edderkoppene kryper opp på toppen av et objekt som stikker høyt opp, for eksempel en gjerdestolpe. De stiller seg med bakkroppen mot vinden og går i gang med å spinne en tråd. Snart er tråden så lang at vinden kan løfte både den og edderkoppen. Slik kan den lille edderkoppen sveve over lange distanser i jakten på et nytt tilholdssted, nesten som om den fløy med fallskjerm.

Noen av edderkoppene spiser tråden når de har landet, men andre biter den av, eller den blir revet løs ved landingen. Det er alle disse trådene som gir oss fenomenet flygende tråder.

Les mer om: Verdens største edderkopp