Shutterstock

Edderkopper venner seg til byens lys

Edderkopper er bygget til et liv i mørke. Men i byene spinner de nett på lyktestolper. Og nå vet vi hvorfor.

Kunstig lys i byene holder på å endre atferden hos edderkopper, viser ny forskning.

Den tyske biologen Tomer Czaczkes fra University of Regensburg kom på sporet av endringen da han oppdaget at det omkring gatelykter i nabolaget hans var massevis av spindelvev.

Det synes han var merkelig, for normalt unngår edderkopper lys. Han undersøkte derfor om edderkopper av arten Steatoda triangulosa hadde ulike atferdsmønstre avhengig av om de var fanget i byen eller på landet.

Byedderkopper elsker lys

Sammen med en forskergruppe samlet inn han eggsekker fra ulike områder og utsatte de 783 små edderkoppene som kom ut av dem, for den samme behandlingen.

De ble satt i små esker som var delt på midten av en skillevegg. På den ene siden av veggen var esken badet i lys, mens det var mørkt på den andre siden.

Små hull i skilleveggen ga edderkoppene muligheter for å bevege seg mellom de to miljøene.

Det viste seg at nesten to tredjedeler av byedderkoppene valgte å spinne nett på den lyse siden, mens det bare var tilfellet for en tredjedel av de som var fra landet.

Les alt om edderkopper i Norge her

Edderkopper foretrekker mørke, men noen arter har vent seg til byens lys.

© NobbiP

Lys skremmer byens nattsvermere

Czaczkes mener at den endrede atferden hos by-edderkoppene kan være årsaken til at et annet dyr, nattsvermeren, også har endret atferd.

Nattsvermere i byer er mindre tiltrukket av lys enn de som bor på landet, og det kan nettopp skyldes at edderkoppene spinner nettene sine tett på kunstig lys.

Dermed unngår nattsvermerne å ende som edderkoppmat.

Les også om verdens kanskje mest ikoniske edderkopp: Den svarte enken.