Hoppeedderkopp

5 ting du ikke visste om edderkoppene i huset

På denne tiden av året er det edderkopper overalt. De kravler i mørket bak sofaen og fyker over stuegulvet når du minst venter det. Men hva vet du egentlig om de åttebeinte dyrene? Her er fem overraskende fakta.

1: Alle arter er giftige

Samtlige av verdens mer enn 45.000 arter av edderkopper er giftige, men under en halv prosent av dem kan gi problemer hvis mennesker blir bitt av dem.

2: Kinky sex er ren overlevelse

© Andreas Eichler/Wikimedia

Blant mange arter er det vanlig at hunnedderkoppen spiser hannen rett etter paring – det er for eksempel denne vanen som har gitt navnet til «sort enke».

Derfor tar krabbedderkopp-hanner sine forholdsregler. Før paringen binder han hunnen fast, slik at han kan slippe unna med livet i behold når seansen er overstått.

3: Hjernen sitter i beina

© Max Pixel

De skandinaviske edderkoppartene er ikke så store. Små edderkopper har veldig store hjerner i forhold til størrelsen, og hos noen arter er den så stor at den har utløpere i beina.

Les alt om [edderkopper i Norge](Les alt om edderkopper i Norge her {"rel":"follow"}) her

4: Araknofobens beste venn

© Sinclair Stammers/NaturePL

Edderkoppen Pholcus phalangioides stammer fra Sør-Europa, men sprer seg i Nord-Europa og Skandinavia.

Og det skal araknofobene være glade for. Den lever nemlig av andre edderkopper. I noen områder betraktes den som et nyttedyr fordi den blant annet begrenser bestanden av farlige edderkopper som sort enke.

5: Frykt får edderkoppen til å se større ut

Et forskningsprosjekt ved Ben-Gurion University of the Negev i Israel har vist at araknofober – personer med angst for edderkopper – oppfatter dem som større enn de faktisk er.

Denne innsikten kan kanskje føre til mer effektive behandlinger av alvorlig araknofobi.

Les også om verdens giftigste edderkopper.