shutterstock

5 myter om edderkopper

Bisarre parringsakter og kannibalske tendenser har vært med på å gi det åttebeinte leddyret et grumsete rykte. Vitenskapen forteller deg her hva som er sant og usant om dyret mange elsker å hate: edderkoppen.

Myte 1: "Edderkopper kan overleve i støvsugerposen"

Støvsugeren virker som en rask løsning på kriblende gjester i takhjørnene, men edderkoppen kan i prinsippet godt overleve den turbulente turen ned i støvsuger­posen og kravle opp igjen.

Først må dyret motstå det kunstig lave trykket støvsugeren skaper for å suge opp skitt gjennom slangen. Og det kan den fint klare.

Nasa har flere ganger sendt edderkopper på ekspedisjoner i det lave trykket utenfor jordas atmosfære. Blant annet i 2011, da to edderkopper fra Nephila-familien trivdes så godt på en 45-dagers romekspedisjon at de begynte å spinne nett som minnet om nettene nede på bakken.

Den ene av de to kjempehjulspinnerne som var beboere på den internasjonale romstasjonen, ISS, i 45 dager.

© NASA

Neste problem kan bli skader på kroppen etter turen ned gjennom slangen. Men det er det også råd for. Takket være en spesiell prosess som kalles autotomi er leddyret i stand til å la det vokse ut nye bein hvis de mister de gamle.

Edderkoppen kan lukke næringstilførselen til et skadet bein ved hjelp av spesielle muskler. Når beinet er dødt og har falt av, kan edderkoppen bare vente til neste hamskifte. I motsetning til mennesker bærer edderkoppen nemlig skjelettet utenpå kroppen, noe som betyr at den må kvitte seg med hele det ytre skjelettet og danne seg et nytt når den vokser.

Hvis edderkoppen overlever turen ned i posen, kan den sette ned stoffskiftet og klare seg uten mat i opptil 200 dager.

Myten om støvsugerposen er: DELVIST SANN

Les alt om edderkopper i Norge her

Myte 2: "Alle edderkopper spinner nett"

Edderkoppen er kjent for sine spindelvev, men enkelte arter bruker helt andre metoder til å skaffe seg mat.

Ikke alle edderkopper konstruerer kompliserte spindelvev for å fange byttedyr. Et eksempel er den såkalte hoppeedderkoppen, som lever i mer enn seks kilometers høyde mellom Himalayas fjelltopper.

Hoppeedderkoppen kaster seg etter byttet.

© Shutterstock

Når insekter fanges i vinden og svever opp langs fjellet, står hopperedderkoppen klar til å kaste seg ut fra fjellsiden for å fange dem i lufta – bare sikret av en enkelt silketråd.

Det vågale spranget kan være helt opp til 50 ganger edderkoppens egen kroppslengde. Et annet eksempel er den såkalte ulveedderkoppen, som i stedet for å spinne nett jakter mens den løper over skogbunnen.

En edderkopp kan spinne sju ulike tråder

Takket være ulike kjertler kan en edderkopp danne sju ulike silketråder med hvert sitt formål.

Sådan spinder edderkoppen sit spind
© Oliver Larsen

Sylinderkjertel:

Danner silke som brukes som en beskyttende sekk omkring eggene.

Sådan spinder edderkoppen sit spind
© Oliver Larsen

Flagelliform-kjertel:

Danner de innerste og mest elastiske silketrådene, som fanger byttet.

Sådan spinder edderkoppen sit spind
© Oliver Larsen

Aggregat-kjertel:

Danner en svært klebrig silke som holder byttet fast i nettet.

Sådan spinder edderkoppen sit spind
© Oliver Larsen

Lille ampull- kjertel:

Danner en silke som utgjør de bærende trådene i spindelvevet.

Sådan spinder edderkoppen sit spind
© Oliver Larsen

Store ampull-kjertel:

Danner en sikkerhetslinje dyret bruker til å fire seg opp og ned med.

Sådan spinder edderkoppen sit spind
© Oliver Larsen

Pyriform-kjertel:

Danner den silken som fester spindelvevet til for eksempel grener.

Sådan spinder edderkoppen sit spind
© Oliver Larsen

Aciniform-kjertel:

Danner den silken som brukes til å pakke inn byttedyr med.

Myten om silken er: USANN

Myte 3: "Edderkopper er aggressive"

Avrevne kjønnsorganer, lange giftkroker og dødbringende elskovsbitt – edderkoppenes merkelige paringsakter og kannibalske tendenser har vært med på å gi det åttebeinte leddyret et rykte som et kaldt og aggressivt vesen.

Men nyere studier viser også eksempler på det stikk motsatte.

For eksempel har forskere fra Cornell University i New York studert to typer av såkalte ablypyger, som bare går på seks av de åtte beina.

Noen edderkoppdyr kan leve i store familier som hjelper hverandre med å fange mat.

© Virginia Settepani/Spiderlab Aarhus Uni

De siste to beina har blitt utviklet til en slags følehorn som disse edderkoppdyrene også kan bruke til å stryke hverandre med og utvise kjærlighet.

Andre forskere har funnet eksempler på at en spesiell edderkoppart innen familien Eresidae kan leve i komplekse familieforhold med opptil 100 medlemmer i ett rede. Her hjelper de hverandre med å fange mat og passe på ungene.

Myten om aggresjon er: DELVIS USANN

Myte 4: "Du spiser åtte edderkopper i året"

Bevegelser vil som regel skremme vekk edderkopper.

© Shutterstock

«Mens du ligger trygt og ubekymret i drømmeland, kravler edderkopper og andre kryp inn i munnen din».

Eller gjør de det?

En av de seiglivede mytene om edderkopper er at du svelger minst åtte av dem i året.

Hvor myten stammer fra, er ikke kjent. Men ut fra et vitenskapelig perspektiv gir den ikke mening. Edderkopper oppholder seg normalt i spindelvevet eller i uforstyrrede områder der de kan jakte i fred.

Samtidig er størrelsesforskjellen mellom mennesker og edderkopper så stor at vi for dem bare inngår i landskapet og altså ikke er noe de oppsøker aktivt.

Skulle en edderkopp ved en tilfeldighet forville inn seg på et sovende menneske, er det fortsatt lang vei til å bli slukt.

Sovelyder, snorking og bevegelser vil høyst sannsynlig skremme vekk edderkoppen, og kravling i ansiktet er nok til å vekke de fleste mennesker. Alt i alt er risikoen for å svelge en edderkopp forsvinnende liten.

Myten er: USANN

Myte 5: “Silken er sterk som stål”

Både stål og kevlar er sterkere enn edderkoppsilke. Men kombinasjonen av elastisitet og styrke er vanskelig å etterligne.

Fra kjertler i edderkoppens bakende dannes de trådene som utgjør spindelvevet.

© Stephen Dalton/NaturePL

På tross av sitt spinkle ytre har edderkoppsilke en enorm styrke – men det er ikke sterkere enn materialer som stål og kevlar. Edderkoppsilken har en strekkstyrke på 1 gigapascal, men stål og kevlar har en strekkstyrke på henholdsvis 1,6 og 3,6 gigapascal.

Til gjengjeld er edderkoppspinn mye mer elastisk, og det er en av årsakene til at forskere verden over jobber med å etterligne de sterke fibertrådene i laboratoriet.

Hvis de klarer det, håper de å kunne erstatte alt fra støtfangere til skuddsikre vester med den kunstige edderkoppsilken, siden nettopp kombinasjonen av elastisitet og styrke gjør den til et opplagt valg for å absorbere energi og bremse objekter.

Forskerne håper også at den kunstige silken i framtiden kan brukes som et mer miljøvennlig alternativ til plast, som lages av olje.

Wil je meer weten over misschien wel de meest iconische spin ter wereld? Lees hier over de zwarte weduwe.

© Oliver Larsen

Elastisk og sterk

Proteinene i silkefibrene ligger både som små spiraler og plater. Og det er en del av hemmeligheten bak silkens elastisitet og styrke: Spiralene sørger for at silkefibrene tåler å bli strukket ut, mens platene holder styrken også i avslappet tilstand.

Myten om supersterk silke er: DELVIS SANN