Edderkopper

Sort enke

Edderkopper er kanskje nøkkelen i framtidens supermateriale

Edderkopper er ikke insekter, men derimot edderkoppdyr, som er kjennetegnet av åtte bein, en todelt kropp og ingen antenner. Alle edderkopper har evnen til å lage silketråder som tross sitt skrøpelige utseende er et utrolig kraftig materiale. Myten sier at edderkoppspinn er like sterkt som stål, men det er ikke helt riktig. Edderkoppens nett har en trekkstyrke på 1 gigapascal, mens stål har en trekkstyrke på 1,6 gigapascal. Edderkoppspinn er imidlertid mer elastisk, og derfor blir det også forsket på å bruke det naturlige materialet i alt fra skuddsikre vester til støtfangere på bilen. Les mer om de åttebeinte krypene her på siden.

Er alle edderkopper giftige?

De fleste edderkoppene produserer gift, men giften er som regel ufarlig for mennesker. Av de over 45 000 ulike edderkoppartene er det mindre enn 30 som har menneskeliv på samvittigheten.

En av de mest kjente giftige edderkoppene er den svarte enken. Den svarte enken har en nervegift som er 15 ganger kraftigere enn giften fra en klapperslange. Den svarte enkens gift kan derfor drepe større dyr, for eksempel hunder og katter, og i enkelte tilfeller har mennesker også mistet livet. Det skjer imidlertid ekstremt sjelden, og det er ikke registrert noen dødsfall siden 1983.

Hva er verdens giftigste edderkopp?

Den australske traktedderkoppen Atrax robustus og den brasilianske vandreedderkoppen deler plassen som verdens giftigste edderkopp. Begge bruker en nervegift som forstyrrer hjerterytme og pust.

I alt er 13 mennesker døde etter et møte med traktedderkoppen, mens 10 har blitt drept av vandreedderkoppen.

Etter utviklingen av effektive motgifter har det imidlertid ikke vært noen dødsfall på flere tiår.

Goliattarantell med bytte

© Shutterstock

Hva spiser edderkopper?

Mange edderkopper spiser både insekter og andre edderkopper.

Noen edderkopper, som for eksempel ulveedderkoppen, spinner ikke egne nett. De jager derimot om natten ved hjelp av spesielle hår på beina. Hårene kan nemlig fange opp vibrasjoner i luften som lar edderkoppen å lokalisere byttet sitt.

Mens ulveedderkoppen har en veldig offensiv jaktstrategi, finnes det edderkopper som bor i huler og er mer avventende. De sitter på lur, og når byttet kommer forbi, angriper de. En av de mest kjente er goliattarantellen, som er verdens tyngste edderkopp, på opp til 170 gram.

De aller største edderkoppene, som goliattarantellen, spise små fugler eller pattedyr som mus.

Hoppeedderkoppen Bagheera kiplingi skiller seg ut fra andre edderkopper, for den foretrekker en vegetarisk diett, nemlig akasiebusker.

Goliattarantell med bytte

© Shutterstock
Side 1 / 3