Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyrene sover seg til suksess

Kreative sovestillinger og ekstreme søvnmønstre gir flere dyr en fordel i kampen for å overleve.

NaturePL

Byttedyr må nøye seg med raske lurer.

Selen havert har noen av de korteste lurene i dyreriket. De kan vare i 90 sekunder. Til gjengjeld sover den mange ganger i løpet av døgnet. De korteste lurene tar selen når den sover under vann, der den har flere fiender enn på land.

NaturePL

Mor og unge trosser strømmen hånd i hånd.

Havoteren sover mens de flyter på ryggen. For at ungene ikke skal drive vekk fra mødrene sine, holder de hverandre i potene. Voksne otre hekter seg fast til for eksempel tang eller sjøgress, som de bruker som et slags anker.

Getty Images

Trekkfugler sover i lufta for å unngå farlige landinger.

Tårnseileren holder seg uten problemer på vingene ti måneder av gangen, og den lille trekkfuglen lander bare for å legge eggene sine. Det er tryggere i lufta for fuglen, som har problemer med å lette og lande. Tårnseileren sover i lufta med én hjernehalvdel aktiv av gangen og holder seg dermed våken og oppmerksom, selv når den hviler seg.

NaturePL

Slumrer i optimal fluktposisjon.

Flaggermus har ikke løftekraft nok til å lette fra bakken og må i stedet utnytte tyngdekraften og kaste seg ut fra et høyt punkt. Når flaggermusen sover med hodet ned, er det for å komme seg raskt i lufta hvis det er fare på ferde. Sener i flaggermusens klør sørger for at dyret ikke slipper grepet i søvne.

NaturePL

Savannens kjemper legger seg bare hver fjerde dag.

Ville elefanter kan låse kneleddene og sove stående – akkurat som kuer og hester. Men for å komme inn i den dype REM-søvnen som de fleste pattedyr trenger, må elefantene legge seg ned hver tredje til fjerde dag. REM-søvn er forbundet med lagring av minner.

Shutterstock

Sovevakter passer på flokken.

Stokkender står på en lang rekke når de sover, men det er ikke alle som hviler seg like mye: De ytterste i rekken sover bare med den ene hjernehalvdelen og har derfor alltid det ene øyet åpent. Hvis det er fare på ferde, skriker vaktpostene opp og vekker de andre.

Alamy/All Over

Havets giganter sover vertikalt.

Jordas største ­rovdyr sover i flokker på fem til seks hvaler, som driver rundt med ­strømmen rett under havoverflaten. Søvnen foregår loddrett, men ­ingen vet hvorfor. Én forklaring kan være at hvalene ­føler seg trygge på den måten.

NaturePL

Les også:

Elephant
Dyr

Dyrene sover fra tre til 20 timer

0 minutter
Dyr

Sover hester stående?

1 minutt
Dyr

Har alle dyr behov for å sove?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul