Shutterstock
Dykkende falk

Dyrene slår alle fartsrekorder

Det er ingen tid å miste når artene kjemper for overlevelse. Når det gjelder sex, jakt og flukt i en hard verden, kan utilstrekkelig fart eller dårlig timing rett og slett koste livet.

Akselerasjon og toppfart

RASKESTE REAKSJON

 • Gull: Draculamauren, 0,000023 sekunder, 90 m/s
 • Sølv: Termitt, 0,000025 sekunder, 67 m/s
 • Bronse: Froskefisk, 0,006 sekunder
Draculamyre
© Alex Wild

Hepp! Kjevene klapper sammen med rekordfart

Høyhastighetsopptak avslører at draculamaurens kjever klapper sammen på 0,000023 sekunder – 5000 ganger raskere enn det tar å blunke. Toppfarten kommer helt opp i 324 km/t, og akselerasjonen kan være over 10 000 000 g.

Farten oppnås ved at mauren presser kjevespissene mot hverandre helt til trykket blir så høyt at den ene kjeven glir over den andre, slik at de klapper sammen.

LES OGSÅ: Møt verdens styggeste dyr – og stem på favoritten din

VIDEO: Se maurkjevene klappe sammen i supersakte film

Draculamaur bruker kjevene til både angrep og forsvar; for eksempel jakter mauren på giftige tusenbein, som må avlives raskt, før mauren blir bitt selv.

HØYESTE TOPPFART

 • Gull: Vandrefalk, 320–390 km/t (rekord i luften)
 • Sølv: Seilfisk, 130 km/t (rekord i vann)
 • Bronse: Gepard, 120 km/t (rekord på land)
Dykkende vandrefalk
© Shutterstock

Tyngdekraft er ren doping

Fart er en nødvendighet i rovdyrenes verden. Jo raskere et rovdyr er, desto mindre er risikoen for at det dør av sult. Derfor er mange av jordas aller raskeste dyr rovdyr.

Den suverent raskeste av alle er vandrefalken, som kan nå en topphastighet på over 320 km/t. Falken oppnår den svimlende farten ved å folde vingene og beina tett inn til kroppen slik at den får en aerodynamisk dråpeform.

I motsetning til raske dyr i vann og på land blir vandrefalken hjulpet av tyngdekraften og kan tåle 25 g i stupet mot byttet – til sammenligning kan jagerpiloter bare tåle 8–9 g.

HURTIGSTE SLAG

Soeknaeler
© Pascal Kobeh

Havbunnens boksestjerne har tungt slag

Som en bokser dundrer sjøkneleren sine hammerlignende klør inn i muslinger og krabber så skallet knuser.

Slagene avfyres med en akselerasjon på 150 000 m/s2 – like raskt som akselerasjonen til en pistolkule – noe som betyr at dyret i teorien rekker å slå mer enn 100 ganger på den tiden det tar å blunke for et menneske.

VIDEO: Se sjøkneleren pulverisere en eremittkreps

Sjøknelerens klør er lagd slik at de kan tåle den enorme kraften som oppstår ved sammenstøtet med ofrenes skall. Det ytterste laget består av mineralet hydroksyapatitt, som også finnes i tannemaljen vår. Under dette ligger to elastiske lag som fungerer som støtdempere og forebygger at ytterlaget sprekker.

Sex og reproduksjon

KORTESTE PARINGSAKT

Kolibri-parring
© Mateusz Piesiak/NaturePL

Penisløs sex er sikker sex

Selv om hannkolibriens beiling er langvarig og komplisert – blant annet med luftakrobatikk i 20–45 meters høyde – er selve paringsakten overstått på et øyeblikk.

Når fugler parer seg, kan de ikke fly, og dermed er de forsvarsløse. Den raske paringen er dermed kolibrienes svar på sikker sex.

Hannen har ikke noen penis og kan ikke penetrere. I stedet har han, akkurat som hunnen, en kloakk som både er kjønnsåpning og avføringskanal. Hannen presser sin kloakk mot kloakken til hunnen og overfører sæd øyeblikkelig uten noen rytmiske støt.

Forskere mener at kolibrien og andre penisløse fugler i løpet av evolusjonen nettopp har gitt opp penisen for å kunne få overstått samleiet raskt og komme seg i sikkerhet.

RASKESTE GRAVIDITET

 • Gull: Pungspissmus, 9–11 dager
 • Sølv: Nordamerikansk pungrotte, 11–13 dager
 • Bronse: Hamster, 16 dager
Dunnart med unger
© D. Parer & E. Parer-Cook/Minden/Ritzau Scanpix

Pungdyr er drektig i to dager

Ikke noe annet pattedyr setter unger til verden så raskt som australske pungdyr av arten Sminthopsis. Fostrene tilbringer bare 2–3 dager i livmoren før de bitte små ungene – på om lag 5 millimeter – overføres til morens pung, der de fester seg til dievortene.

Ungene er fortsatt ikke ferdigutviklet og kan verken se, høre eller smake. Etter til sammen 9–11 dagers graviditet føder hunnen kullet på opptil 8 unger.

Artens graviditet er kortere enn hos andre pattedyr fordi økt vekt reduserer evnen til å finne mat og slippe unna rovdyr.

RASKESTE SÆD

Sangfuglens skruesæd
© Melissah Rowe et al./Cell Press/Shutterstock

Skruespermie freser av sted

Når en sangfuglhann tømmer seg i hunnens kloakk, sender han av sted rakettsæd mot eggene hennes. Farten er målt til 7,5 millimeter per minutt, noe som er nesten dobbelt så raskt som hos menneskelige sædceller.

Nøkkelen til sædcellenes fart ligger i hodeformen. Mens hodene på menneskers sædceller er avrundet, er de formet som skruer hos sangfuglene. Og jo mer skrueformet sædcellene er, desto raskere svømmer de.

Sædcellene roterer rundt seg selv som en skrue samtidig som de slår med halen.

Sangfuglene har utviklet den raske sæden på grunn av av hunnenes promiskuitet. Med mange konkurrenter gjelder det å ha den raskeste sæden i kappløpet om å nå først fram til egget.

Liv og overlevelse

KORTESTE LEVETID

 • Gull: Døgnflue, 5 minutter
 • Sølv: Bukbørstedyr (Gastrotricha), 3 dager
 • Bronse: Dronemaur, 3 uker
Døgnflue
© Richard Bartz

Døgnfluer sløser ikke med tiden

Ingen lever raskere enn fullvoksne døgnfluer av arten Dolania americana. I løpet av en time klarer en hunn å finne en make, pare seg og legge egg før hun dør – noen klarer alt sammen på bare fem minutter.

Hanner lever litt lenger enn hunnene, siden de bruker tid på å finne en partner. Nyutklekkede hanner flyr rundt over elver på utkikk etter maker helt fram til de faller om og drukner – hvis de ikke rekker å bli spist av et rovdyr før den tid.

Døgnfluenes framkomst er synkronisert, slik at alle dukker opp i løpet av en toukersperiode i mai.

RASKESTE PULS

 • Gull: Pygméspissmus, 1511 slag/minutt
 • Sølv: Kolibri, 1260 slag/minutt
 • Bronse: Kanarifugl, 1020 slag/minutt
Spidsmus og blad
© Daniel Heuclin/NaturePL

Lynraskt hjerte varmer opp spissmusen

Mens hvilepulsen vår i gjennomsnitt ligger på 70 slag i minuttet, suser pygméspissmusens hjerte for full spiker i opp mot 1511 slag i minuttet.

Hjertene til små dyr slår veldig raskt fordi de også har mye mindre blodkar. Blodsirkulasjonen opplever mer motstand fra veggene til blodkarene, og derfor må det mer kraft til for å skyve blodet rundt i kroppen.

Små dyr mister dessuten raskt kroppsvarmen, og derfor går stoffskiftet for fullt. Stoffskiftet krever oksygen, og i hviletilstand forbruker pygméspissmusen oksygen 67 ganger så raskt som et menneske.

RASKESTE KJØNNSMODNING

Kilifisk
© Vrtílek et al.

Kilifisk suser gjennom puberteten

Blant virveldyr er det ingen som modnes like raskt som kilifisk fra Mosambik. En nyutklekket fisk på 5 millimeter vokser til en 4–5 centimeter lang fullvoksen og kjønnsmoden fisk på bare to uker.

Den lynraske utviklingen er nødvendig fordi de vannområdene som fiskene lever i, kan tørke helt ut og forsvinne store deler av året.

I tørkeperioder overlever arten ved at eggene ligger i dvale i de uttørkede vannhullene. Eggene klekkes når regntiden fyller opp vannhullet igjen. Da kan fiskene modnes lynraskt og skynde seg å legge nye egg slik at den neste generasjonen er sikret før tørken vender tilbake.

RASKESTE FARGESKIFT

 • Gull: Sepiablekksprut, 300 millisekunder
 • Sølv: Kameleonteglfisk, 500 millisekunder
 • Bronse: Kameleon, 10–20 sekunder
Sepiablæksprutte
© Shutterstock

Blekksprut skifter farge på et øyeblikk

Sepiablekkspruten kan skifte farge på bare 300 millisekunder. Huden er dekket med spesialiserte pigmentceller som kalles kromatoforer, og som er koblet direkte til det sentrale nervesystemet.

Kromatoforene består av elastiske sekker fylt med fargepigmenter og er omringet av nerve- og muskelceller. Når musklene trekker seg sammen, endrer kromatoforene og fargesekkene form slik at blekksprutens farger blir lysere eller mørkere.

Fargeskiftet etterligner omgivelsene og skjuler blekkspruten for rovdyr, men kan også brukes til å signalisere til potensielle maker at blekkspruten er klar til paring.