Matthijs Kuijpers/Alamy/All Over
DØDELIG GIFT

Dyregifter lammer hjertet og får blodet til å fosse

Hjertestans, kvelning og indre blødninger. Tre av verdens giftigste dyr kan ta livet av deg på høyst ubehagelige måter.

Plukk opp et flott sneglehus – så blir lungene dine lammet.
Trå på en slange – så blir blodkarene dine punktert.
Kom borti en manet på svømmeturen – så stanser hjertet.

Noen dyr er mer enn alminnelig giftige for mennesker, og vi har samlet tre av de verste.

1. **Keglesneglen lammer med knallsterk cocktail**

Keglesneglen Conus geographus er langsom, men den kanylelignende giftharpunen er til gjengjeld lynrask når den avfyres mot forbipasserende fisk.

Sneglens gift består av opp mot 100 ulike nervegiftstoffer som stenger av kommunikasjonen mellom nerveceller og muskler. Byttet lammes nærmest øyeblikkelig og fortæres deretter levende, i snegletempo.

De giftigste av de i alt om lag 500 artene av kjeglesnegler har 30 menneskeliv på samvittigheten. Folk som bader tråkker på dem, og dykkere forsøker å plukke dem opp. Sneglen kan stikke gjennom en våtdrakt og er kjent for å være aggressiv.

På grunn av den kompliserte giftcocktailen har forskerne fortsatt ikke utviklet en motgift. Giften lammer i verste fall mellomgulvet, slik at det blir umulig å trekke pusten.

  • Dødelig dose (LD50): 0,012 mg/kg

  • Lever: Tropiske deler av Det indiske hav og Stillehavet.

2. Taipan-slangen stenger ned organene

© Shutterstock

Verdens trolig giftigste slange, innlandstaipanen fra den australske ødemarken, sprøyter blant annet inn en potent blodgift i byttet.

Giften gjør blodet så tynt at det kan trenge gjennom blodkarene og skape indre blødninger – eller få det til å blø ut av hull i munnen eller endetarmen.

Dermed kommer det mindre blod ut til organene, som begynner å stenge ned.

Et bitt fra en taipanslange inneholder opptil 110 mg gift, noe som er nok til å ta livet av mer enn 100 menneskereller 250 000 mus.

Slangen jakter utelukkende på pattedyr, og derfor virker giften også kraftig på mennesker. Døden kan inntreffe innen 30-45 minutter hvis det ikke behandles med motgift.

  • Dødelig dose (LD50): 0,025 mg/kg
  • Lever: Ørkenområder i det indre Australia

2. Havvepsen angriper med millioner av giftharpuner

© Auscape/Getty Images

Den tropiske manetarten Chironex fleckeri – havvepsen – sprøyter inn sin høypotente gift med millioner av mikroskopiske harpunlignende strukturer på fangarmene, såkalte nemacyster.

Fangarmene på opp mot tre meter er ganske skrøpelige, og derfor må giften drepe sprellende fisk og krepsdyr raskt.

Fordi giften er så potent og hurtigvirkende, kan havvepsen ta livet av et voksent menneske på noen få minutter. En nervegift lammer signalene mellom nerveceller og muskler, og bare smerten kan føre til sjokk og drukning. Selve giften kan medføre hjertestans.

Heldigvis er det sjelden havvepsen overfører nok gift til å drepe mennesker. Mellom 1991 og 2004 døde bare 1 av 225 havvepseofre i det nordlige Australia.

  • Dødelig dose (LD50): 0,27 mg/kg

  • Lever: Tropiske deler av Stillehavet og Det indiske hav.

Vil du vite hvilket dyr som er giftigst? Vi gir deg en hel liste over verdens giftigste dyr!