Det vrimler av ukjente arter på jorden

Bare ti prosent av alle jordens dyrearter er blitt oppdaget av mennesker. Derfor finner forskerne hele tiden dyr med helt spesielle evner og karaktertrekk. En reke med en enorm lyserød klo er blant de nyeste tilføyelser i biologenes leksikon.

Kjempeklo

En gigantisk rosa klo har gjort at en nyoppdaget art av pistolreke har blitt oppkalt etter rockebandet Pink Floyd.

© Sammy De Grave

Hvert år finner biologer mellom 15.000 og 18.000 nye dyrearter – og mange flere er i vente.

Et ­forskerteam fra Canada og Hawaii har ved statistisk analyse regnet seg frem til at opp mot 86 prosent av alle arter på land og 91 prosent i havet fortsatt ikke er identifisert. Regnestykket viste at jorden er oppholdssted for 8,7 millioner dyrearter, og av disse er om lag 955.000 klassifisert i dag.

Nyoppdaget reke har kjempeklo

Et av de dyrene som biologene oppdaget i 2017, er en art av pistolreke.

På grunn av sin enorme, lyserøde klo er den blitt kalt opp etter rockebandet Pink Floyd – men det lille dyret har til tider et mye høyere lydnivå.

Reken nedlegger byttedyr med et knips med kloa.

Den om lag 5,5 millimeter lange reka bruker kloa til å danne en boble som straks sprekker med et øredøvende brak og skaper en sjokkbølge som lammer byttedyrene, for eksempel småfisk og krabber.

Deretter kan reka lett fange inn og spise de lammede dyrene.

Bråker mer enn rakett

Boblen skapes i et hulrom i kloa, der trykket kan nå til 80 kPa, og den livsfarlige lyden kan nå 210 desibel – høyere enn støyen fra en rakettoppskyting.

Hvis flere pistolreker er på jakt i samme område, kan lydnivået bli så høyt at lydbølgene forstyrrer kommunikasjonsutstyr til for eksempel utforskning av havbunnen.

Reke ligger på lur

Pink Floyd-pistolreka ble oppdaget i 2017. Den holder til på bunnen av havet i døde koraller og steinete landskaper i farvannet utenfor stillehavskysten av Panama. Her er det massevis av skjulesteder der pistolreka kan ligge i bakhold og vente på at