Shutterstock

Derfor er katter redde for agurker

Videoer av katter som løper for livet etter møtet med en agurk, har løpt løpsk på Facebook. Men hvordan kan det ha seg at katter er redde for agurker?

I ro og mak står katten og spiser av matskålen sin. Men i det øyeblikket den løfter hodet opp fra skålen og ser seg over skulderen, bryter helvete løs. Katten spretter flere meter opp i været i ren og skjær redsel: Den har fått øye på en agurk!

Katter og agurker florerer på nettet

Videoer av katter som er redde for agurker har de siste dagene tatt internett med storm. Men hvordan henger det sammen, og stemmer det virkelig at de små løvene er redde for den avlange grønnsaken?

Det finnes ikke noe entydig svar, da det ikke er blitt forsket i om katter er redde for agurker. Men det finnes en god forklaring på hvorfor kattene reagerer så voldsomt.

Agurker overrasker katter

I videoene er kattene godt i gang med et måltid og vet ikke at eieren deres har plassert en agurk bak dem. Og ifølge Roger Mugford, som er spesialist i dyrs oppførsel, er det nettopp i overraskelsesmomentet at vi finner årsaken til den voldsomme reaksjonen.

"Jeg tror svaret ligger i at kattene finner et uventet objekt som er blitt plassert der i all hemmelighet mens de sto med hodet i matfatet. Katter er mistenksomme overfor alt ukjent. Det ukjente kan nemlig være et annet rovdyr, som f.eks. en slange," sier han til The Telegraph.

"Jeg tipper at resultatet ville være det samme hvis agurken ble byttet ut med noe annet. Det kunne for eksempel være en plastfisk eller en maske," fortsetter Roger Mugford.