De 12 farligste dyrene for mennesket

Listen over verdens farligste dyr drypper av blod og gift. Men det er ikke alltid de største dyrene som er de farligste for oss mennesker.

Shutterstock

12. Elefanter: 500 dødsfall

Enlig elefant går på den åbne savanne

Elefanten er det absolutt største dyret på listen. Og det er temperamentet og beskyttertrangen – og ikke lysten på kjøtt – som gir dem plass på listen.

En artikkel fra National Geographic fra 2005 anslår at 500 mennesker hvert år mister livet til en elefant.

11. Flodhester: 500 dødsfall

Flodhest brøler og viser tænder i vandet

Hvis løven er savannens majestet, så er flodhesten savannens hissigpropp, og mennesker bør ikke komme i veien for den temperamentsfulle tanken.

Inntil nylig ble flodhesten betraktet som det farligste dyret i Afrika, men arvtakeren kommer vi til lenger nede på listen.

Hvert år dreper flodhesten ca. 500 mennesker – blant annet ved å velte og knuse elvebåter med de voldsomme kjevene sine, som har en bitestyrke på 826 kg.

10. Bendelorm: 700 dødsfall

Bændelorm inde i en tarm

Bendelormen hører til blant flatormer som kan se ufarlige ut. Men de har tillagt seg en ubehagelig livsstil der de lever som snyltende parasitter i bl.a. mennesker.

Der legger de egg, og når de klekker i mennesker – og andre virveldyr – får verten sykdommen cysticercosis, som hvert år dreper 700 mennesker.

9. Krokodiller: 1000 dødsfall

Saltvandskrokodille viser gab og tænder i vandkanten

Arvtakeren for flodhesten som Afrikas farligste dyr er krokodillen. Det nøyaktige antallet dødsfall er ikke tilgjengelig, men Food and Agricultural Organisation anslår at ca. 1000 mennesker blir drept hver år av dyret med de voldsomme kjevene.

8. Tsetsefluer: 3500 dødsfall

Afrikansk tsetseflue sidder på et grønt blad

Spesielt sør for Sahara står mennesker i fare for å dø av sovesyke. Men sykdommen kommer ikke av seg selv. Den blir overført av den lille unnseelige tsetsefluen, som lever av å suge blod av bl.a. mennesker.

Når fluen biter, kan sovesyken overføres til mennesker – hvis tsetsefluen er smittet. 3500 mennesker dør årlig av sovesyke, som viser seg ved symptomer som hodepine, feber, leddsmerter og kløe.

7. Spolorm: 4500 dødsfall

Spolorme inde i en tarm

Spolormen er skyld i infeksjonen ascariasis hos mennesker. I 85% av tilfellene har sykdommen ingen symptomer, men kan vise seg ved åndenød og feber.

En studie publisert i The Lancet i 2013 konkluderer med at 4500 mennesker dør på grunn av spolormer hvert år.

6. Rovteger: 12 000 dødsfall

Rovtæge sidder på noget mos

Også nummer 6 på listen er skyldig i å viderebefordre livsfarlige sykdommer til mennesker.

Rovtegen har kraftige stikke- og sugesnabler. Når de suger blod fra mennesker, kan de overføre Chagas sykdom, som er en tropisk parasittsykdom. Den tar hvert år livet av 12 000 mennesker.

5. Ferskvannssnegler: Over 20 000 dødsfall

Ferskvandssnegl på en sandbund

Ferskvannssnegler kan se små og uskyldige ut, men de kan bære på en parasittorm som kan utvikle sykdommen schistosomiasis.

På verdensplan er over 200 millioner mennesker infisert, og sykdommen tar hvet år livet av over 20 000 mennesker – kanskje til og med opptil 200 000 mennesker anslår WHO.

4. Hunder: 59 000 dødsfall

Aggressiv hund gør og viser tænder

Menneskets beste venn opptrer også på listen. Det er likevel ikke – nødvendigvis – fordi den går i strupen på eieren sin, men fordi de kan bære på viruset rabies (hundegalskap).

Sykdommen kan ramme mennesker hvis de kommer i kontakt med spyttet fra smittede hunder f.eks. via bitt.

99% av ca. 59 000 dødsfall pga. rabies er forårsaket av hunder, anslår WHO.

3. Slanger: Omkring 100 000 dødsfall

Blå giftslange snor sig om en gren

Slanger er samlet sett blant verdens aller farligste dyr. Og hvert år anslår WHO at de tar livet av mellom 81 000 og 138 000 mennesker.

2. Mennesker: 437 000 dødsfall

Stor menneskemængde i bybilledet

På andreplass finner vi oss selv: mennesket. I en trist statistikk fra ”FNs agentur for narkotika og kriminalitet” står det at det i 2012 var ca. 437 000 mord på mennesker begått av mennesker.

Det gjør oss nesten til vår egen verste fiende.

1. Mygg: 1 million dødsfall

Myg sidder på menneskehud

Men vår verste fiende – og klodens farligste dyr – er myggen. Den lille blodsugeren overfører hvert år sykdommer til flere hundre millioner mennesker, og omkring 1 million dør årlig som følge av dette.

En av de farligste myggbårne sykdommene er malaria, som er ansvarlig for mer enn 400 000 dødsfall hvert år.

Det finnes også mange andre dødelige sykdommer som denguefeber, noe som særlig rammer barn i Asia og Latin-Amerika.

Det har ikke vært mulig å få opplyst nøyaktige dødstall for alle dyrene, så listen og antallet dødsfall må betraktes som overslag.

Les også:

Aper

Funn avslører: Forfedrene våre hadde en overraskende diett

2 minutter
Dyr

Hvorfor lyser dyrs øyne i mørket?

0 minutter
Dyr

Nakenrotten spiser avføring for å bli mer omsorgsfull

2 minutter

Logg inn

Feil: Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
VisSkjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!