Slimålen tilhører fiskegruppen rundmunner – den mest primitive gruppen av de nålevende virveldyrene. 

© Andra Zommers/Chapman University

Brekkmiddel jager vekk haier

Slimålen har utviklet en slimete substans som den bruker til å forsvare seg mot haier og andre rovdyr. Slimet blokkerer haienes gjeller, slik at de hoster og gisper etter pusten.

1. mai 2018

Slimålen tilhører en dyre- gruppe som biologer regner for å være en av de mest primitive blant virveldyrene. Men når de skal beskytte seg mot fiender, viser de seg å være ganske avanserte.

Slimålen frigir en slimete substans som får store rovfisker til å gispe etter pusten. På et øyeblikk blokkerer slimet rovfiskens gjeller, slik at den ikke kan ta opp oksygen. 

Når for eksempel en sulten hai våger å sette tennene i en slimål, slipper den derfor raskt byttet igjen, og slimålen slipper uskadet fra angrepet. 

Biologer fra tre amerikanske universiteter har studert scenariet gjennom flere video-
opptak og ble inspirert til å se nærere på slimålens skinn for å oppklare hvordan den slipper så billig unna angrepene. 

Forskerne regnet med at skinnet var veldig sterkt og vanskelig å trenge gjennom for rovfiskenes tenner. De testet derfor bruddstyrken i skinnet og sammenlignet det med skinnet fra 21 andre fiskearter.

Ingen spiser slimål

Studiene viste imidlertid at slimålskinn ikke er sterkere enn skinn fra andre arter. Når slimålen slipper nærmest uskadet fra rovfiskenes tenner, skyldes det i stedet at skinnet sitter veldig løst på kroppen.

Det er ikke bare forskernes videoopptak, men også andre observasjoner, som viser hvor effektive slimålens forsvarsmekanismer kan være. 

Når biologer for eksempel undersøker mageinnholdet hos andre store rovfisker, er det bare veldig sjelden de støter på rester av slimåler. 

Vil du lese om flere dyr? I hver utgave av Illustrert Vitenskap kan du bli med til dyrenes forunderlige rike og oppleve hvorfor dyrenes paring er livsfarlig, hvordan de kommuniserer med hverandre, og hvilke dyr som har tilpasset seg best. Tegn et abonnement nå, så kvitterer vi med dyrisk godt tilbud:

  • To utgaver av Illustrert Vitenskap.
  • En måneds fri tilgang til en lang rekke e-magasiner, som National Geographic, Bo Bedre og Historie.
  • En bluetooth-høyttaler fra Sonitum.

For bare 49,50 kroner – du sparer 457 kroner.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: