Shutterstock
vampyrflagermus, Desmodus rotundus

Blodtørstige vampyrer vil helst drikke med vennene sine

En studie av vampyrflaggermus viser at det ikke er helt tilfeldig hvem de inntar maten sin sammen med.

Vampyrflaggermus har fått et dårlig rykte, men faktisk er de blant klodens mest sosiale dyr. De hjelper hverandre for eksempel med å passe unger, og de gulper gjerne opp en skvett blod til en sulten artsfelle.

Nå viser en studie at det sosiale også er viktig for dem når blodtørsten melder seg i løpet av natten. Flaggermus som kjenner hverandre, søker ofte sammen når de skal innta sitt flytende måltid, viser forskningen.

VIDEO: Se vampyrflaggermus drikke blod fra en ku

For å unngå å forstyrre flaggermusene filmet ikke forskerne i nærheten av boet. Men på et annet sted lyktes det å filme vampyrflaggermus som drikker blod fra en ku.

© Simon Ripperger/Ohio State University

Tidligere har forskere først og fremst undersøkt vampyrflaggermus mens dyrene er i boet sitt.

Men for å følge flaggermusenes sosiale atferd under de nattlige flyveturene utstyrte forskere ved The Ohio State University i USA 50 vampyrflaggermus med en liten sporingsenhet på bare to gram.

Flaggermusene var en del av en koloni på et par hundre dyr i et hult tre på en kvegfarm nær byen Tolé i Panama. For å sikre mat til forsøksflaggermusene fikk forskerne bonden til å holde en flokk på 100 kyr ute på åkeren ved treet natten igjennom.

Mens de 50 hunnflaggermusene fikk på seg sporingsutstyr, tok forskerne samtidig en DNA-prøve for å kunne fastslå graden av slektskap mellom dyrene.

Og etter at utstyret var montert, overvåket forskere dyrene inne i treet for å finne ut hvilke dyr som hadde hyppig kontakt med hverandre – hvem som var venner med hvem, så å si.

Etter mørkets frambrudd forlot flaggermusene det hule treet for å finne mat. Dyrene fløy av sted alene eller samtidig med tilfeldige artsfeller, men ute på åkeren var det slett ikke tilfeldig hvem flaggermusene valgte å dele måltidet med.

Sporingen avslørte at vampyrflaggermusene stort sett alltid spiser sammen med nær familie eller de artsfellene de også tilbringer tiden sammen med inne i boet.

Møter med fremmede flaggermus er ofte overstått på få sekunder, mens familie og venner kan bruke opp til en halv time sammen før de flyr videre på jakt etter mat.

Teorien er at flaggermusene roper på venner og familie når de har funnet en god næringskilde – for eksempel når de har gjort et godt bitt i en ku.

For flaggermusen er det lettere å dele maten med sine nærmeste ute på markene enn å dele blod senere ved å gulpe det opp til dem.