Blir ender syke av brød?

Jeg har lest at man ikke skal gi brød til ender, men hvor ille kan det være? Blir de faktisk syke av det og svulmer opp, som noen påstår?

© Shutterstock

Brød er problematisk for både ender og økosystemet.

Hvitt brød inneholder store mengder karbohydrater og salt, men svært få næringsstoffer som endene trenger – altså proteiner, fettsyrer, vitaminer og mineraler.

Enders naturlige mat er variert og består blant annet av vannplanter, insekter, snegler og småfisk som er ganske næringsrike. Så når endene mesker seg med hvitt brød, får de massevis av kalorier, men ikke nok næringsstoffer.

Velg gryn i stedet for brød

© Shutterstock

Hvitt og muggent brød, knekkebrød, chips og godteri er ikke bra for ender. Mye bearbeidet mat kan føre til feilernæring og misdannelser.

© Shutterstock

Gi i stedet endene næringsrik mat som minner om det de spiser i naturen – det kan for eksempel være mais, erter, salat, frø, havregryn, ris eller frukt.

Over tid kan det bety at endene blir underernærte og overvektige. I alvorlige tilfeller kan feilernæringen føre til vingemisdannelser – som kalles englevinger – hos unge ender.

Mating med brød tiltrekker seg også rotter og framskynder algevekst i vannet, noe som kan få alvorlige konsekvenser for hele økosystemet.