De mikroskopiske dyrene kan bli opptil 1,5 millimeter lange og overleve uten vann i mange år, og så er de kjent som de mest hardføre vesenene på jorden.
Bjørnedyret kan overleve nedfrysing til minus 272 grader, varme på opptil 151 grader, seks tusen atmosfærers trykk og radioaktiv stråling som er tusen ganger så sterk som det et menneske tåler.
Disse superevnene kommer av at bjørnedyrene kan gå inn i en ekstrem dvale som kalles anhydrobiose, som er en form for kryptobiose der dyrets livsprosesser går i stå.
Ved anhydrobiose tørker de rett og slett ut og blir til en slags levende døde. Derfor kan de både overleve i verdensrommet og i dyphavet.
Nå har imidlertid forskere ved Adam Mickiewicz-universitetet i Polen funnet svakheten til de små superdyrene: snegleslim.
Slim lurer bjørnedyrets dvale
Forskerne la en stor mengde bjørnedyr av arten Milnesium inceptum i petriskåler og lot dem tørke slik at de gikk inn i den beskyttende dvalen sin.
Etter en uke satte de to forskerne store hagesnegler, Cepaea nemoralis, ned til de inntørkede bjørnedyrene.
Her slimet sneglene seg av sted i om lag et minutt. De beveget seg over bjørnedyrene og dekket dem med slim før de ble fjernet igjen.