Creative Commons

Biologer finner blekksprutby med vakthold og utkastere

På 10 meters dyp har havbiologer funnet en blekksprutby utenfor kysten av Australia. Blekkspruten bor ellers normalt aldri sammen med andre.

Fram til nå har forskerne trodd at blekksprutarten Octopus tetricus – på folkemunne kalt den skumle blekkspruten – levde isolert fra andre.

Men nå har havbiologer fra Alaska Pacific University dementert den påstanden.

For på 10–15 meters dyp ved Jervis Bay sør for Sydney har de funnet en hel by med blekksprut.

Jervis Bay

© Google Maps

Atlantis for blekksprut

Forskerne har døpt byen Octlantis – som et ordspill på det engelske ordet for blekksprut octopus og undervannsbyen Atlantis.

Byen består av huler av sand og skjell, den måler 18 ganger 4 meter, og er bebodd av ca. 15 blekspruter.

Ut fra 10 timers videoopptak av byen har forskerne kunnet kartlegge blekksprutenes ”hverdag”.

Blekksprutene møtes, lever sammen, kommuniserer med hverandre, jager vekk uvedkommende blekkspruter og kaster ut hverandre av huler.

Oppfører seg som sosiale dyr

Havbiologen bak oppdagelsen, Ephrat Livni, sier til Quartz at byen er et resultat av naturlig seleksjon, og at blekksprutenes atferd kan vise seg å være overraskende lik virveldyrenes komplekse sosiale atferd.

”Den tyder på at når de rette omstendighetene oppstår, så kan evolusjonen utvikle det samme sluttresultatet i forskjellige grupper av organismer,” sier Ephrat Livni.

Normalt er blekkspruter bare sammen når de skal pare seg. Deretter forlater de hverandre igjen. Derfor vil forskerne nå undersøke om blekksprutene i Octlantis alltid har levd slik, eller om en ytre påvirkning har fått dem til å flytte sammen.