Avføring vekker morsinstinktet

Nakenrottenes dronning får undersåttene sine til å passe barn ved å fôre dem med ekskrementer fulle av hormoner.

Nakenrottenes dronning får undersåttene sine til å passe barn ved å fôre dem med ekskrementer fulle av hormoner.

Shutterstock

Nakenrottene, som lever i det østlige Afrika, er helt unike i pattedyrenes verden. De lever i kolonier under jorda, og hierarkiet er bygget opp i en måte vi ellers bare finner hos insekter som maur, bier og termitter.

En del av kolonien fungerer som barnepiker for dronningens avkom. Biologisk sett har de en interesse av å oppfostre dronningens unger, fordi de deler gener med dem.

Likevel har biologene lurt på hvordan de klarer å utvise en moderlig omsorg som vanligvis framkalles av hormoner fra eggstokkene hos en gravid hunn, for vanlige nakenrottehunner har ikke ferdigutviklede eggstokker.

Koloniens barnepiker får et hormontilskudd ved å spise dronningens avføring.

© Shutterstock

Barnevakter spiser mors avføring

Nå har forskere fra Universitetet i Azabu i Japan funnet en forklaring. Barnepikene spiser dronningens ekskrementer, og på den måten tar de opp kjønnshormonet østradiol.

Forskerne sammenlignet en gruppe barnepiker som fikk ekskrementer med hormon og en gruppe som spiste ekskrementer uten hormon. Hunner som fikk hormontilskudd, var mye mer oppmerksomme på lyder fra dronningens unger.

Dermed sikrer dronningen at ungene hennes blir tatt hånd om.

3 fakta om nakenrotter:

Den er smertefri

Nakenrotter har noen helt spesielle tilpasninger i smertereseptorene. Det gjør at den bare føler en tiendedel av smerten andre dyr ville føle. Rotten bryr seg ikke om den får glovarmt vann over seg.

Den er kaldblodig

Nakenrotten er det eneste kaldblodige pattedyret. Det vil si at den tilpasser sin kroppstemperatur til omgivelsene. Det gjør at den ikke trenger pels.

Den lever ekstremt lenge

Nakenrotter kan leve i utrolige 32 år, mens en vanlig brunrotte bare lever i to år.