Shutterstock

Avføring vekker morsinstinktet

I nakenrottenes verden har ikke dronningen tid til å passe ungene selv. Derfor forer hun barnevaktene med avføring, slik at de føler seg sterkere knyttet til avkommet.

Nakenrottene, som lever i det østlige Afrika, er helt unike i pattedyrenes verden. De lever i kolonier under jorda, og hierarkiet er bygget opp i en måte vi ellers bare finner hos insekter som maur, bier og termitter.

Kolonien er én stor familie

Øverst hersker dronningen, og hun er den eneste, som føder unger. De er alle sammen søskende eller halvsøskende og har forskellige specialiserede opgaver.

Se rotternes forskellige opgaver herunder:

Shutterstock & Ken Ikeda

Dronningen

føder 20–30 unger i året.

Shutterstock & Ken Ikeda

Haremet

Består av noen hanner som dronningen parer seg med.

Shutterstock & Ken Ikeda

Soldatene

Beskytter kolonien mot fiender.

Shutterstock & Ken Ikeda

Arbeiderne

Finner mat, graver tunneler og passer på dronningens unger.

Shutterstock & Ken Ikeda

En del av kolonien fungerer som barnepiker for dronningens avkom. Biologisk sett har de en interesse av å oppfostre dronningens unger, fordi de deler gener med dem.

Likevel har biologene lurt på hvordan de klarer å utvise en moderlig omsorg som vanligvis framkalles av hormoner fra eggstokkene hos en gravid hunn, for vanlige nakenrottehunner har ikke ferdigutviklede eggstokker.

Koloniens barnepiker får et hormontilskudd ved å spise dronningens avføring.

© Shutterstock

Barnevakter spiser mors avføring

Nå har forskere fra Universitetet i Azabu i Japan funnet en forklaring. Barnepikene spiser dronningens ekskrementer, og på den måten tar de opp kjønnshormonet østradiol.

Forskerne sammenlignet en gruppe barnepiker som fikk ekskrementer med hormon og en gruppe som spiste ekskrementer uten hormon. Hunner som fikk hormontilskudd, var mye mer oppmerksomme på lyder fra dronningens unger.

Dermed sikrer dronningen at ungene hennes blir tatt hånd om.

3 fakta om nakenrotter:

Den er smertefri

Nakenrotter har noen helt spesielle tilpasninger i smertereseptorene. Det gjør at den bare føler en tiendedel av smerten andre dyr ville føle. Rotten bryr seg ikke om den får glovarmt vann over seg.

Den er kaldblodig

Nakenrotten er det eneste kaldblodige pattedyret. Det vil si at den tilpasser sin kroppstemperatur til omgivelsene. Det gjør at den ikke trenger pels.

Den lever ekstremt lenge

Nakenrotter kan leve i utrolige 32 år, mens en vanlig brunrotte bare lever i to år.