Chimpanse with wordboard

Sjimpansen forstår forvrengt snakk

Flere ulike dyrearter kan forstå ord uttalt av mennesker. Nå har forskere påvist at sjimpansen også forstår forvrengt menneskespråk uttalt av en datamaskin, selv om lyden er ribbet for intonasjon og andre typiske karakteristika ved menneskestemmen.

8. mai 2012

At sjimpansen klarer å dekode enkeltstående og upersonlige lyder, tyder på at den har en mye mer avansert språkforståelse enn man hittil har trodd.

Forskerne ved Georgia State University har jobbet med sjimpansen Panzee helt siden den var liten. Panzee er nå blitt 25 år, og den forstår 128 ord når de blir uttalt av dem som jobber med den.

Da forskerne presenterte Panzee for 48 av disse ordene, men da uttalt av en datamaskin med taleforvrenging, taklet den oppgaven nesten like bra som en testgruppe som besto av 32 personer.

Ifølge forskerne viser det at taleforståelse ikke bare er medfødt og menneskelig, men noe som kan læres. Panzee har hørt menneskesnakk fra den var åtte dager gammel og har utviklet en språkforståelse som er unik for sjimpanser.

Det forskernes teori egentlig sier, er at alle sjimpanser ville lært å forstå språk hvis de ble eksponert for det.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: