Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Abe menneske

Med tid og gunstige forhold ville aper i teorien kunne bli like intelligente som mennesker.

© 20TH CENTURY FOX
Dyr - Aper

Kan aper utvikle seg til mennesker?

Hvis sjimpansenes gener er 99 prosent identiske med våre, kan de utvikle seg til å bli mennesker?

Mange evolusjonsbiologer er enige om at det ikke er noe teoretisk i veien for at aper under de rette omstendighetene og med massevis av tid til rådighet vil kunne utvikle intelligens på nivå med eller større enn de vi har.

Det er det scenariet som blant annet utspiller seg i science fiction-romanen «Apenes planet», som har vært grunnlaget for flere filmatiseringer.

Sjimpanser og mennesker kan ikke få avkom

Men evolusjonsbiologer mener derimot at det ikke er realistisk at for eksempel sjimpanser, som er menneskets nærmeste slektning i dyreriket, kan utvikle seg til å bli til mennesker.

For selv om sjimpansens DNA bare avviker fra menneskets med om lag 1 prosent, vil det kreve store endringer i arvematerialet.

Det er ikke bare selve kroppsformen som må endres på. DNA-et måtte også være så tett på vårt at de ville kunne få levedyktig avkom med mennesker.

Biologer har fortsatt ikke funnet bevis for at det noensinne har skjedd at to arter som har blitt skilt av evolusjonen, har blitt spleiset sammen igjen.

###

Evolusjonen kan ikke gå baklengs

Hvis vår nærmeste slektning, sjimpansen, skulle utvikle seg til menneske, ville det kreve en rekke usannsynlige evolusjonsmessige trinn.

Les også:

Zhong Zhong og Hua Hua
Aper

Klonede aper ser dagens lys

1 minutt
Aper

Har alle aper negler?

0 minutter
Tarsier
Aper

De første apene kom fra Asia

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul