Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Jekselen ble funnet i Bulgaria i 2012.

© Wikimedia Commons
Dyr - Aper

Jeksel endrer synet på menneskets opprinnelse

De første menneskene stammer fra Europa og ikke Afrika. Slik lyder konklusjonen fra en gruppe tyske forskere som nettopp har undersøkt et over 7.2 millioner år gammelt tannsett.

Et 7.2 millioner år gammelt tandsett kan klargøre trekke ved menneskets historie og sette spørsmålstegn ved om vi stammer fra Afrika.

Slik lyder den kontroversielle teorien fra en gruppe tyske forskere.

De har nettopp analysert et kjevefossil, funnet i Hellas, og en jeksel som er funnet i Bulgaria, fra primaten Graecopithecus.

Tann avslører slektskap

Kjeven til Graecopithecus ble funnet i Hellas i 1944.

© W. Gerber/Univ. of Tübingen

Graecopithecus ble tidligere oppfattet som en ape av forskere verden over.

Men takket være nye CT-skanninger og 3D-rekonstruksjoner av tennene og tannrøttene til primaten mener forskerne nå at Graecopithecus var en hominid - et tidlig menneske.

Særlig én enkelt tann avslører slektsskapet, forklarer de.

I en av de nedre jekslene har forskerne nemlig funnet bevis for at tannrøttene er delvis sammenhengende – et trekk som nettopp gjør seg gjeldende for mennesker og ikke aper.

Hvis den konklusjonen er riktig, kan det være tegn på at forfedrene våre allerede fantes i Europa da de første så dagens lys i Afrika.

Møter motstand

Men før vi begynner å skrive om historien vår, er det god grunn til å krydre den nye undersøkelsen med en viss porsjon skepsis.

Det mener flere forskere, som påpeker at tannsettet ikke er nok til å utpeke primaten som slektningen vår. Blant annet paleoantropolog Bernard Wood ved Washington University.

”Vi vet fremdeles ikke om disse kjevene og tennene stammer fra en ape med menneskelignende trekk, eller fra en hominid med apelignende trekk,” hevdes det overfor ScienceNews.

Les også:

Abe menneske
Aper

Kan aper utvikle seg til mennesker?

1 minutt
Tarsier
Aper

De første apene kom fra Asia

2 minutter
Aper

Har alle aper negler?

0 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul