Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gorilla baby
Dyr - Aper

Hvorfor er gorillaene så kjempesterke?

Hvordan har det seg at gorillaene har så store muskler når de nesten bare spiser blader og ikke er særlig aktive?

Gorillaene representerer ytterpunktet blant de nålevende primatene blant annet ved å være de største og sterkeste og samtidig være spesialiserte planteetere. En voksen hann kan veie 200 kilo, en hunn bare halvparten.

Føden som gorillaene blir så store av, består nesten utelukkende av plantedeler som bark, plantemarg, trevirke, røtter, skudd, blader og frukt. I motsetning til sjimpansen dreper og eter gorillaen aldri større dyr enn termitter og maur. Selv om noen av yndlingsplantene til gorillaene er proteinrike, lever de ellers på ganske proteinfattig kost. Der de holder til, har de tilgang til færre typer frukt med lett omsettelige sukkerarter enn det for eksempel sjimpansen har.

Maten blir liggende lenge i gorillaen

Gorillaene kan klare seg med den grove og nokså næringsfattige planteføden fordi de er store og dermed har et langt fordøyelsessystem med stor overflate der maten ligger lenge før den er ferdig bearbeidet og opptas gjennom tarmveggen.

Undersøkelser viser at gorillaene beholder maten i cirka 50 timer, mens sjimpansene bare bruker 30 timer og derfor er nødt til å sette til livs mer næringsrik kost. Gorillaene har også en stor blindtarm som rommer cellulosenedbrytende bakterier, disse bidrar til å frigjøre proteiner og andre næringsstoffer fra plantekosten. Alt i alt betyr gorillaenes lange og effektive fordøyelsessystem at de kan ta opp nok protein fra plantene til å vedlikeholde den store muskelmassen.

Gorillaen gir seg god tid

I likhet med andre store planteetere er gorillaene nødt til å innta store mengder mat for å få i seg nok energi og næring. Derfor bruker de mye tid på å spise og fordøye maten i fred og ro nede på bakken. Men gorillaene foretar seg mye annet som gjør at de får strukket på musklene.

I skogrike områder kan de oppholde seg store deler av tiden i opptil 35 meter høye trær, og de foretar også ofte hele to kilometer lange dagsutflukter for å finne fine frukttrær. Dessuten styrker de unge hannene musklene i treningsbrytekamper mot andre hanner for å forberede seg til et liv som sjef for en egen familiegruppe. Genetiske og fysiologiske forhold er også viktige når man skal forklare gorillaenes store muskelmasse.

Les også:

Zhong Zhong og Hua Hua
Aper

Klonede aper ser dagens lys

1 minutt
Abe menneske
Aper

Kan aper utvikle seg til mennesker?

1 minutt
Tarsier
Aper

De første apene kom fra Asia

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul