Hvorfor er gorillaene så kjempesterke?

Hvordan har det seg at gorillaene har så store muskler når de nesten bare spiser blader og ikke er særlig aktive?

Gorilla baby

Gorillaene representerer ytterpunktet blant de nålevende primatene blant annet ved å være de største og sterkeste og samtidig være spesialiserte planteetere. En voksen hann kan veie 200 kilo, en hunn bare halvparten.

Føden som gorillaene blir så store av, består nesten utelukkende av plantedeler som bark, plantemarg, trevirke, røtter, skudd, blader og frukt. I motsetning til sjimpansen dreper og eter gorillaen aldri større dyr enn termitter og maur. Selv om noen av yndlingsplantene til gorillaene er proteinrike, lever de ellers på ganske proteinfattig kost. Der de holder til, har de tilgang til færre typer frukt med lett omsettelige sukkerarter enn det for eksempel sjimpansen har.

Maten blir liggende lenge i gorillaen

Gorillaene kan klare seg med den grove og nokså næringsfattige planteføden fordi de er store og dermed har et langt fordøyelsessystem med stor overflate der maten ligger lenge før den er ferdig bearbeidet og opptas gjennom tarmveggen.

Undersøkelser viser at gorillaene beholder maten i cirka 50 timer, mens sjimpansene bare bruker 30 timer og derfor er nødt til å sette til livs mer næringsrik kost. Gorillaene har også en stor blindtarm som rommer cellulosenedbrytende bakterier, disse bidrar til å frigjøre proteiner og andre næringsstoffer fra plantekosten. Alt i alt betyr gorillaenes lange og effektive fordøyelsessystem at de kan ta opp nok protein fra plantene til å vedlikeholde den store muskelmassen.

Gorillaen gir seg god tid

I likhet med andre store planteetere er gorillaene nødt til å innta store mengder mat for å få i seg nok energi og næring. Derfor bruker de mye tid på å spise og fordøye maten i fred og ro nede på bakken. Men gorillaene foretar seg mye annet som gjør at de får strukket på musklene.

I skogrike områder kan de oppholde seg store deler av tiden i opptil 35 meter høye trær, og de foretar også ofte hele to kilometer lange dagsutflukter for å finne fine frukttrær. Dessuten styrker de unge hannene musklene i treningsbrytekamper mot andre hanner for å forberede seg til et liv som sjef for en egen familiegruppe. Genetiske og fysiologiske forhold er også viktige når man skal forklare gorillaenes store muskelmasse.