Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Dyr - Aper

Har alle aper negler?

Har alle aper negler som menneskene? Og hvordan kan det ha seg at primater har negler i stedet for klør?

Neglene er ifølge de fleste primatologene utviklet som en del av håndens gripefunksjon fordi de gir støtte og beskyttelse til det ytterste av fingrene, og dessuten gjør det lettere for oss å klø oss og ivareta kroppspleien. Menneskets tånegler har selvsagt ikke lenger noen gripefunksjon fordi vi går oppreist, men de gir likevel fremdeles et visst vern av det ytterste av tærne, som kan være nokså utsatt for støt og tråkk. Alle primater har en eller flere flate negler ytterst på fingrene og tærne, som øker føttenes og hendenes gripeferdigheter. Forekomsten av flate negler brukes faktisk ofte som en del av definisjonen på selve gruppen primater. Neglene er blitt utviklet fra klør hos primatenes stamform, som var noen gnagerlignende insektetere. Primatenes nærmeste nåværende slektning er trespissmusen (Tupaia glis) som har mange fellestrekk med primatene, blant annet stor hjernekasse, men som sine forgjengere har den bevart klørne på samtlige tær. I likhet med klørne til mange andre pattedyr, er trespissmusens klør effektive redskaper til å grave og krafse med, og til å krabbe oppover trestammer. Selv om alle primater karakteriseres ved at de har negler, er det likevel vanlig at primatene har en miks av negler og klør på hender og føtter. Aye-aye-apen har følgelig klør på samtlige fingre og tær, unntatt på stortærne, som har de obligatoriske neglene. Primatenes negler ligner ikke våre, som er nokså brede og flate. Det kan for eksempel se ut til at søramerikanske aper har smalere negler enn artsfrendene i Afrika og Asia.

Les også:

Aper

Jeksel endrer synet på menneskets opprinnelse

2 minutter
Tarsier
Aper

De første apene kom fra Asia

2 minutter
Gorilla baby
Aper

Hvorfor er gorillaene så kjempesterke?

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul