Kan dyr bli beruset av å spise gjæret frukt?

Overalt i naturen finnes det alkohol i overgjæret frukt. Elger er flere ganger observert mer eller mindre omtåket etter å ha hatt klovene i fruktfatet. Men kan dyr egentlig bli fulle av frukt?

Kan dyr blive berusede af at æde gæret frugt?

Biologer fra University of Bristol har regnet seg frem til at en elefant må spise omkring 1400 stykker gjæret frukt på en gang for å få i seg om lag 1,9 liter ren alkohol – kalt etanol – som forskerne anslår kreves for å få beina til å vakle under elefanten.

En annen teori er at gjæringen skjer i dyrets tarmsystem og dermed gjør dyret beruset, men fordøyelsen av frukt skjer mye raskere enn gjæringsprosessen som frembringer alkoholen i frukt.

Frukt-fulle dyr er usannsynlig

Selv om gjæringsprosessen i overmoden frukt kan frembringe alkohol, er forskerne skeptiske til begge teoriene. Ganske mange av historiene om sjanglende elger, fordrukne elefanter og andre berusede dyr er nok ganske usannsynlige – i hvert fall når det gjelder de virkelig store dyrene.

Elger raver rundt i Sverige

Men selv om forskerne er skeptiske til fenomenet, finnes det faktisk mange eksempler på berusede dyr.

Hver høst opplever svenskene for eksempel tilfeller av tilsynelatende fulle elger som etter å ha spist gjæret frukt har forvillet seg opp i for eksempel trær eller knust vindusruter i butikker.