Mer enn to tredjedeler av jordens dyreliv er forsvunnet siden 1970 på grunn av menneskelig aktivitet. Det er konklusjonen i en ny og dyster rapport] fra Verdens Naturfond.
Rapporten, som er utarbeidet i samarbeid Zoological Society of London, er basert på historisk overvåking av bestanden hos mer enn 4300 ulike virveldyr fra hele verden – pattedyr, fisk, fugler og amfibier.
I gjennomsnitt er bestanden i de overvåkede artene falt med 68 prosent fra 1970 til 2016. Endringene har rammet spesielt hardt i det tropiske områdene i Karibia og Latin-Amerika – der bestanden har falt med foruroligende 94 prosent.
Mennesket forbruker 1,56 ganger klodens kapasitet
Og det er menneskets skyld. Ifølge rapporten er utryddelsen av dyrebestandene et direkte resultat av skogrydding, overfiske, forurensning, stigende temperaturer, overforbruk og andre effekter av en menneskelig befolkning, som har vokst eksplosivt.
Fram til 1970-tallet var menneskets økologiske avtrykk mindre enn jordens evne til å regenerere, men i takt med befolkningsvekst og et voksende forbruk har balansen tippet.