5 dyr som ville ha vunnet gull i OL

Raskere, høyere, sterkere. Dyrene gjør det mye bedre enn oss tobeinte - og hvis de sto på deltakerlisten i OL, ville vi fått grundig pryl.

tiger topbillede

I disse dager samles tusenvis av verdens beste menneskelige idrettsutøvere i Rio, hvor de fremviser noe av det ypperste vi som art kan prestere.

Heldigvis er det ingen dyreutøvere med. Da ville de fleste gullmedaljene ha hengt rundt halsen på våre fjær- eller pelskledde venner. De slår oss i stort sett alt som handler om styrke og utholdenhet.

1. Fullblodshest løper fra oss

Usain Bolt har tilbakelagt 100 meter på utrolige 9,58 sekunder, med en toppfart på rett over 44 km/t. Men med en toppfart på 120 km/t, og med bein som akselererer fra 0 til 100 på tre sekunder, er og blir geparden klodens raskeste pattedyr. I den konkurransen kan Bolt bare pakke sammen.

Flere andre dyr er også harde motstandere i sprinten - for eksempel den engelske fullblodshesten. De brukes i veddeløp, hvor man kan se dem eksplodere ut av startboksen. Med en toppfart på opptil 70 km/t ville de lagt menneskelige utøvere raskt bak seg.

2. Trekkhunder ordner maraton

Trekkhunder tilbakelegger 1600 km i 40 minus.(Shutterstock)

Mennesket er faktisk overraskende utholdende, og verdensrekorden på maraton ligger på rett over to timer – satt av Dennis Kimetto. Det er likevel ingenting mot dyrenes ultra-atleter: Trekkhundene i Iditarod-løpet i Alaska tilbakelegger 1600 km på bare åtte dager. 42 kilometersmerket passeres ofte i løpet av halvannen time.

Selv dyr med så underlige kropper som kamelen og strutsen ville slå oss på maraton, med sluttider på litt over en time (kamel) og 42 minutter (struts).

3. Tigersprang vinner i høyden

Tigeren kan hoppe minst tre meter oppover – og slår dermed høydehopperen Javier Sotomayor, som har satt menneskerekorden på 2,45 meter.

Sotomayor er enda tettere på å slå hesten Huaso, som har rekorden for hester: 2,47 meter.

4. Snøleoparden vinner i lengde

Snøleoparden lever fjellområder, der den hopper mellom klipper.(Shutterstock)

Den vakre snøleoparden antas å kunne hoppe hele 15 meter fra stein til stein i fjellene der den lever. Den lange, muskuløse halen holder balansen i svevet, og bakbeina er som kraftige fjær. Menneskerekorden tilhører Mike Powell og lyder på 8,95 meter. Det er ikke så ille det heller.

5. Gorillaer er sterkere enn islendinger

Benedikt Magnússon fra Island har en gang løftet 460,4 kg uten hjelpemidler, noe som er rekord. Vår slektning gorillaen kunne imidlertid ha løftet både vektstangen og islendingen.

Hanngorillaer er nemlig i stand til å løfte opp mot 2000 kg. Elefanten kan løfte opp mot 9000 kilo med sin snabel.

Mennesket vinner på allsidighet

Vi kan trøste oss med at mennesket tross alt vinner i allsidighet – og i alt som har med utstyr å gjøre. Du kan lese mer om menneskenes kamp mot hverandre og fysikkens lover under OL i denne artikkelen: