12 dyr du bør holde deg unna

Dyreverdenen er ikke utelukkende søte kattunger og myke koalaer. Mange dyr er så giftige at man bør passe seg.

Scorpion

Slangene er nok de mest kjente – og mest fryktede – av alle giftige dyr. Men gransker man dyrenes verden nærmere, finner man i realiteten giftige representanter i stort sett alle dyregrupper. Her er en liste over de viktigste, slik at man vet når avstand er påkrevd.

Pattedyr

Giftige pattedyr er det ikke så mange av, men det australske nebbdyret er utstyrt med to solide sporer på bakbena. De er tilknyttet giftkjertler som kan gi voldsomme smerter. Mange spissmus har giftig spytt, dem skal man også omgå med varsomhet.

Fugler

Pitohuiene, en liten fuglegruppe på Ny-Guinea, har et giftstoff i huden som er så kraftige at et menneske kan miste følelsen i ansiktet hvis man først klapper på fuglen og deretter gnir seg i ansiktet uten forutgående håndvask.

Krypdyr

Det er hos krypdyrene man finner de vanligste og mest fryktede giftige dyrene. Svært mange slanger er giftige, og en god del er livsfarlige for mennesker. Hos de andre krypdyrgruppene er giftige dyr mye mer sjeldne. I realiteten er det bare to øgler som kan skape problemer.

Amfibier

Blant frosk og salamandere finner man noen av verdens giftigste dyr. De mangler slangenes gifttenner, men produserer giftstoffer i huden eller i spesielle kjertler på nakken og ryggen. Hos noen arter er giften så sterk at det rett og slett kan være livsfarlig å berøre dyrene uten bruk av hansker.

Fisker

Det finnes en rekke giftige fiskearter. Giftkjertlene har som regel forbindelse med pigger i finnene eller på gjellene. De brukes utelukkende som forsvarsvåpen og ikke til å jakte med. Det finnes riktignok en liten gruppe dyhavsfisk som ser ut til å være utstyrt med en gifttann. De jager trolig byttedyr med dette våpenet.

Bløtdyr

Giftige bløtdyr er sjeldne, men blant kjeglesneglene finnes det opptil flere svært giftige og ditto aggressive arter. Det har gitt opphav til problemer for mange mennesker, for disse dyrene har ofte svært vakre skjell, som er populære samlerobjekter. Det har kostet noen samlere opphold på sykehus og i noen tilfeller livet.

Insekter

Der er tusindvis af giftige insekter – enhver der har været i nærkontakt med en bi eller en hveps ved hvor smertefuldt det kan være. Heldigvis er dyrene kun farlige, hvis man er allergisk overfor deres gift. Ellers er de ”kun” ubehagelige og smertefulde.

Edderkopper

Hver eneste av de mange tusen edderkoppartene som finnes verden rundt, er giftige, men bare de færreste kan utgjøre problemer for menneskene. Det finnes riktignok et fåtall som er livsfarlige å komme i nærkontakt med.

LES OGSÅ: De farligste dyrene i Norge

Skorpioner

Skorpioner er velkjente giftdyr, og den store klosaksen og spisse giftbrodden i halen gir dem også et fryktinngytende utseende. Mange av artene er også absolutt farlige, og skorpioner skal i sin alminnelighet behandles med respekt og varsomhet.

Skolopendere

De lynraske skolopenderne som lever på skogbunnen over hele verden, er som regel bare farlige for byttedyrene. Men noen arter har så store giftkroker ved munnen at de kan perforere menneskehud, og skjer det, får man alvorlige problemer.

Tusenben

Tusenben er vanligvis noen av de mest fredsommelige dyrene man kan tenke seg; de har verken tenner, giftpigger eller noe annet som stikker. Men visse arter kan likevel skille ut svært sterke giftstoffer hvis de blir angrepet, og det kan være livsfarlig for mennesker som kanskje har et sår på hånden, eller som stikker en uvasket finger i munnen.

Vil du vite hvilket dyr som er giftigst? Vi gir deg en hel liste over verdens giftigste dyr!

Maneter

Det passer meget bra å spare de mest primitive, men også helt klart farligste dyrene til slutt. Maneter kan være utrivelige å støte på, det vet alle som har møtt en brennemanet under svømmeturen. Men i tropene finnes det små maneter som er så giftige at man rett og slett omkommer hvis man ikke kommer under under behandling.

Kilde: www.animaldanger.com