Universe the beginning

Universets begynnelse

Avgjørende kunnskap om universet form er å finne i målinger av universets bakgrunnsstråling. Følg dette foredraget som forteller hva forskerne vet i dag.

19. april 2012

Topologene kan gi mange muligheter for universets form, men det betyr ikke at naturen er bundet til å bruke en av disse formene. Som alltid i naturvitenskapen kan matematikken vise muligheter, men det krever forsøk og målinger for å avgjøre hvilke av disse mulighetene naturen har valgt å virkeliggjøre.

Når man snakker om universets form er det generell enighet om at avgjørende målinger blir av universets bakgrunnsstråling. Helt siden universet var 380 000 år gammelt har den fylt universet. I dag, 13,4 milliarder år senere, har universet utvidet seg så kraftig at strålingen er kjølt ned til bare 2,7 grader over det absolutte nullpunkt. Men strålingen har ikke samme temperatur overalt. Det er områder der det bare er 0,00001 grader varmere eller kaldere enn naboområdene. Hvordan disse varme og kalde områdene fordeler seg, kan kanskje avsløre universets virkelige geometri.

Her venter vi fortsatt på resultatene fra den europeiske Planck-satellitten som er sendt opp av den europeiske romfartsorganisasjonen ESA. Men ESA har sørget for at vi kan fylle ventetiden med en liten film som forteller hva vi vet i dag om bakgrunnsstråling.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: