Hubble 1

Hubble fyller 25 år

NASAs romteleskop Hubble har i 25 år sendt bilder av universet ned til Jorden. Hubble har gitt oss svar på stjernedannelser, oppdaget nye galakser og Kosmos’ alder.

24. april 2015 av Karine Kirkebæk

I et kvart århundre har romteleskopet Hubble fanget viktige oppdagelser i linsen, og det har gitt oss en større forståelse av universet.

I forbindelse med sin 25-årsdag har teleskopet sendt helt utrolig bilder av brennende stjernefødsler som til forveksling minner om glitrende fyrverkeri.

Hubble-avløser står klar

I 2018 blir Hubble pensjonist, og som en ny og frisk aspirant står James Webb-teleskopet etter noen års forsinkelse klar til å overta og bli sendt 1,5 millioner kilometer ut i rommet.

Les om omstendighetene rundt det nye teleskopet i artikkelen:

Hubbles største oppdagelser

Galaksers utvikling I 1995 tok Hubble et bilde av en liten sky som viste seg å inneholde 3000 galakser; noen 10 millarder år gamle. Hubbles titt inn i det dype rom har gitt forskerne mer kunnskap om hvordan galakser utvikles.

Universets utvidelse I 2001 oppdaget Hubble en 10 milliarder år gammel supernova. Ved å betrakte lyset fra den døende stjernen fant romteleskopet for første gang bevis for at universets utvidelse bremset opp etter big bang, for deretter å akselerere senere.

Kosmos’ alder I 1999 målte astronomer ved hjelp av Hubble avstanden til 18 fjerne galakser – den fjerneste 65 mill. lysår unna – og var dermed i stand til å gi et forslag til universets alder. De kom frem til at universet er 12–14 milliarder år gammelt.

**Jakten på sv

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: