nb_u09 Theory of Everything

Oscarvinner punkterer universets svarte hull

Den verdensberømte fysikeren Stephen Hawking kan akkurat nå se livet sitt utspille seg på det store lerretet i den oscarvinnende filmen ”The Theory of Everything”. Nylig kom geniet med kontroversielt nytt om svarte hull.

26. februar 2015 av Carsten Nymann

Går du på kino nå for å se den prisbelønnede storfilmen ”The Theory of Everything” om Stephen Hawkings liv, kan du ikke unngå å få med deg at fysikeren har revolusjonert vitenskapens forståelse av universets svarte hull.

Men selv om filmen ser tilbake på en 40 år lang og imponerende karriere, kan den langt fra ses som et avsluttet kapittel for det rullestolkjørende geniet.

Riktignok lider Hawking av nervesykdommen ALS, men han er fortsatt ytterst aktiv innenfor sitt felt.

Informasjon kan unnslippe svarte hull

Så sent som i fjor lanserte den 73-årige briten en kontroversiell teori om svarte hull som er på kanten av å motsi fysikerens egne, tidligere oppfatninger.

Teorien tar et oppgjør med den fremherskende ideen om at en ubrytelig mur omringer svarte hull og effektivt hindrer all informasjon å slippe ut av hullet, hvis det først har kommet inn.

Svarte hull er frynsete i kanten

I følge Hawking er muren – populært kalt hendelseshorisonten – ikke så tett likevel, men nærmest frynsete i kanten, slik at små biter av informasjon likevel slipper ut.

Les også: Universets 10 største gåter

Hawking og de svarte hullene

Få alle detaljene om Hawkings nye forskning, og få livshistorien hans i artikkelen under:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: