Gamma star

Stjerne eksploderte i universets barndom

Astronomer har observert et gammaglimt fra en eksploderende stjerne som var blant de første i universet.

28. februar 2012

Da universet bare var 520 millioner år gammelt, gikk en enorm stjerne under i en kraftig supernovaeksplosjon. Det indre av stjernen ble forvandlet til et svart hull som de ytre restene av stjernen straks falt inn i. I tilknytning til dette ble det sendt ut kraftig stråling, blant annet en kortvarig utladning av svært energirike gammastråler.

Det såkalte gammaglimtet varte bare i fem sekunder, men det ble likevel fanget opp av NASA-teleskopet Swift. Gjennom analyse av ettergløden etter gammaglimtet har astronomene nå funnet ut at strålingens ferd gjennom rommet har vart i 13,14 milliarder år.

Det gjør den eksploderende stjernen som gammaglimtet utgikk fra, til det tidligste objektet vi noen gang har observert. Stjernen må ha vært blant de første som oppsto i universet.

Da gammastrålene ble utløst, var universets størrelse bare en tidel av det den er i dag. Fordi universet hele tiden utvider seg, er gammaglimtet, som astronomene har gitt betegnelsen GRB 090429B, også det fjernestliggende objektet de har oppdaget til nå.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: