Uranus_solar system theme

Uranus: Isgiganten

Visste du at planeten Uranus er den planeten i solsystemet som har kaldest atmosfære? Les flere fakta om Uranus her.

5. mai 2014 av Lone Djernis Olsen

Planeten Uranus

Planeten Uranus er en gassplanet uten fast overflate. Sammen med Neptun består den av litt andre gasser enn Jupiter og Saturn, og derfor kalles Uranus og Neptun ofte isgiganter.

Uranus består mest av hydrogen og helium, men den store blå gassplaneten inneholder også en del vann, ammoniakk og metan.

Uranus er planeten i solsystemet med kaldest atmosfære, og temperaturen kan falle til minus 224 grader. I toppen av atmosfæren er skyene lagdelte. De øverste skyene består av metan, og nedenfor er det et skylag av vann. I sentrum av planeten er det en fast kjerne av stein og is.

Uranus ligger nedover og roterer rundt seg selv

Uranus er omgitt av ringer som Saturn, men de er mye vanskeligere å se. Planeten roterer rundt seg selv som andre planeter, men i motsetning til andre planeter roterer Uranus rundt en akse som nesten ligger nedover. Derfor har Uranus sine poler der andre planeter har sin ekvator.

Uranus er en ensartet planet uten skyer

Den eneste sonden som har besøkt Uranus er Voyager 2, som fløy veldig nær i 1986. Voyager studerte Uranus’ atmosfære og værsystem, som blir skapt av den liggende rotasjonen. Vindhastighetene på Uranus kan komme opp i 900 km/t. I tillegg viste bildene fra Voyager 2 Uranus som en svært ensartet planet, uten stripene av skyer eller stormer som man ser på de andre gassplanetene.

Les mer om de andre planetene i solsystemet.

Fakta om Uranus

Radius: 25 362 km Antall måner: 27 Avstand til Solen: 2.876.679.082 km Uranus’ temperatur: -205 °C (gns.)

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: