Sotra Facula

Titans vulkaner er fulle av vann

Nye bilder avslører særpregede vulkaner på Saturns største måne.

11. april 2011

Romsonden Cassini har avslørt at saturnmånen Titan har minst tre såkalte kryovulkaner på overflaten. Det er vulkaner som i stedet for glovarm smeltet stein spyr ut vann eller andre flyktige stoffer. Fordi overflatetemperaturen på Titan er minus 180 grader, er vann som holder litt mer enn null grader svært varmt i forhold til omgivelsene.

Landskapet på Titan består ellers mest av is som på grunn av den lave temperaturen er like hard som stein på Jorden. Titan er omgitt av et skylag som gjør det umulig å se overflaten, og derfor måtte Cassini bruke radar for å kartlegge forholdene. Etter 2004 har sonden gjentatte ganger passert over området Sotra Facula, og etter hvert er det blitt mulig å lage et tredimensjonalt inntrykk. Det viser et fjellområde med minst tre vulkaner.

Mountains on Titan

I tillegg er det ytterligere to store fjell, og det ene av dem har et tydelig krater. Fjellene danner en flere hundre kilometer lang kjede, der det finnes tydelige tegn på at vulkansk materiale har strømmet nedover fjellsidene. Det er aldri sett utbrudd fra vulkanene, så derfor er det bare en teori at det er vann de kvitter seg med.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: