Starshade 2 2014/12

Romblomst finner fjerntliggende planeter

En skygge foran stjernen gjør fjerne planeter synlige for astronomene.

23. juli 2014 av Karen Grubbe

I jakten på planeter utenfor solsystemet har NASA nå lansert det ambisiøse prosjektet Starshade – en gigantisk solsikke i universet. Stjerneskyggen skal blokkere det ofte blendende lyset som overstråler planetene som går i baner rundt stjernen.

Sammen med et romteleskop gjør skyggen det mulig for teleskopet å direkte observere planeter som går i bane rundt fjerntliggende stjerner.

"Kronblader" skal skygge for lys fra stjerner

Hemmeligheten bak stjerneskyggen, som utfoldet har en diameter på 34 meter, er ”kronbladene”. Blomsterbladenes kanter er spesialutviklet for å redusere lyset avbøyning. Det betyr at skyggen blir svært mørk og følgelig perfekt egnet for planetobservasjon.

Stjerneskyggen skal selv posisjonere seg i rommet og kan sendes opp enten med et teleskop eller alene. Astronomene som har klekket ut prosjektet, tenker seg at man eksempelvis kan bruke Starshade sammen med James Webb-teleskopet, som etter planen blir utplassert i universet i 2018.

Stjerneskyggen vil ifølge utviklerne gjøre det mulig for teleskoper både å se og ta bilder av planeter som er på størrelse med Jorden og befinner seg mange lysår borte.

Se Starshade i aksjon

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: