moon neptune

Neptuns forsvunne måne er tilbake

Da astronomene fjernet gjenskinnet fra planeten Neptun med spesielle filtre i teleskopet, dukket den lille månen Naiad opp.

16. januar 2014

Da Voyager 2-sonden passerte planeten Neptun i slutten av 1980-årene, registrerte den en liten måne på kloss hold av isplaneten. Men senere var det umulig å finne månen igjen – før nå.

Ny teknikk fjerner gjenskinn

Under en konferanse i Denver, Colorado, USA, kunne en forskergruppe ved UC Berkeley og MIT nylig melde at de hadde funnet månen på noen gamle bilder tatt av romteleskopet Hubble og det jordbaserte Keckteleskopet. Problemene med å se den lille månen har så langt skyldtes at Naiad måler bare 100 km i diameter mot Neptuns 49 000 km. Forskjellen får planeten til å fremstå som en stor skinnende skive, mens den lille månen, med bare én milliondel av Neptuns lys, blir så godt som umulig å få øye på. Men ved å legge nye digitalfiltre på de gamle teleskopbildene klarte forskerne å fjerne gjenskinnet fra Neptun.

Ukjent måne avslørt

Fordi de brukte den samme teknikken, har forskerne tidligere avslørt en til da ukjent minimåne, S/2004 N 1, som også går i bane rundt Neptun.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: