Mercury_solar system theme

Merkur: Planeten uten årstider

Visste du at planeten Merkur er den planeten i solsystemet som ligger nærmest Solen? Les flere fakta om Merkur her.

5. mai 2014 av Lone Djernis Olsen

Planeten Merkur

Planeten Merkur er den planeten i solsystemet som ligger nærmest Solen. Merkurs overflate er en øde og gold steinørken dekket av krater.

Om dagen kan temperaturen på Merkurs overflate nå opp til 430 grader, men om natten faller den til minus 170. Det er fordi Merkur ikke har noen atmosfære til å holde på varmen når Solen går ned. Ved polene er temperaturen alltid under minus 90 grader.

Overflate fylt med kratre

Merkur er en steinplanet som Jorden, men overflaten er gold og øde. Det er verken jordskjelv eller vulkanutbrudd på Merkur, og fordi det heller ikke er noen atmosfære til å lage vind eller regn, er ingen meteorkratre blitt visket ut gjennom tidene, og overflaten er dekket av kratre som Jordens måne.

Merkur har ingen årstider

Merkur har ingen årstider fordi planetens rotasjonsakse stort sett ikke heller. Til gjengjeld er planetens bane rundt Solen mer ellipseformet enn noen av de andre planetenes. Når Merkur er lengst unna Solen, er den 1,5 ganger lenger unna enn når den er nærmest.

Merkur er innimellom synlig fra Jorden ved soloppgang og solnedgang, men fordi den står svært nær Solen på himmelen, kan den være vanskelig at få øye på.

To sonder har besøkt planeten Merkur

Inntil videre har to ubemannede sonder besøkt planeten Merkur. Den første var amerikanske Mariner 10, som fløy forbi Merkur tre ganger i løpet av 1974 og 1975. Den andre var MESSENGER, som også var amerikansk. Den nådde frem til Merkur i 2008 og gikk i bane rundt planeten i 2011.

Les mer om de andre planetene i solsystemet.

Fakta om Merkur

Radius: 2440 km Antall måner: 0 Avstand til Solen: Minimum: 46 millioner km Maksimum: 69,8 millioner km Merkurs temperatur: 167 °C (gns.)

Udforsk de dybeste have og de fjerneste galakser.

Få 3 nr. af Illustreret Videnskab til 79,00. Klik her.

Utforsk de dypeste hager og de fjerneste galakser.

Få 3 utg. av Illustrert Vitenskap til 79,00. Klikk her.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: