Putin points

Russerne vil vinne kappløpet til Mars med fisjonsrakett

I et forsøk på å vinne kappløpet om å komme først til Mars har russerne gjenopplivet fortidens atomdrevne romrakett. De mener det er mulig å nå den røde planeten på halvannen måned - hvis de kan samle sammen nok rubler.

21. mars 2016 av Jakob Priess

Det mange som drømmer om å bli først til å nå Mars - fra NASA til prosjektene til diverse rikfolk.

Og nå har enda en aktør meldt sin ankomst, for Russland er fem år inne i et prosjekt som i 2025 skal sende mennesker til Mars og tilbake i en rakett drevet av kjernekraft.

Til Mars og hjem igjen

Det store problemet for NASA er at det er mulig å sende en tradisjonell rakett, med mannskap, til Mars på 18 måneder. Men det er ikke mulig å ta med nok drivstoff til hjemreisen.

Russernes fisjonsmotor er løsningen på det Robinson Crusoe-scenariet. Forutsetningen er at de kan samle sammen nok penger til å bygge en egen rakett.

"En løsning for atomdrevet framdrift er ikke så komplisert å konstruere. Den store utfordringen ligger i å designe et romskip rundt motoren", sier Nikolaj Sokov fra James Martin Center for Nonproliferation Studies i amerikanske Monterey.

PR skal redde Mars-budsjettet

Rosatom, det nasjonale russiske atomkraftselskapet, har et budsjett for Mars-programmet på 15 milliarder rubler, om lag 700 millioner dollar.

Men verken Rosatom eller den russiske staten vasser i frie midler som kan brennes av på å nå Mars. Det er nettopp pengeproblemer som gjør at russerne har offentliggjort prosjektet:

"Å gå ut offentlig med dette programmet kan ha en rekke formål, blant annet å skaffe finansiering og bygge opp oppmerksomhet, blant annet fra politikere og investorer", siger Nikolaj Sokov.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: