drilling for ice on Mars

Mars har massevis av is under overflaten

En romsonde har funnet is nærmere Mars' ekvator enn noen gang før og flere hundre meter under overflaten

13. desember 2010
#is

Ingen er lenger i tvil om det finnes is på Mars. For nå har astronomene direkte utsikt til den hvite isen ved polene, der den utgjør et mange meter tykt lag. Men nå har romsonden Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) også funnet is mye nærmere Mars’ ekvator, på en breddegrad som her på Jorden ville pekt i retning av Sør-Europa.

Isen er påvist flere hundre meter under overflaten i området Deuteronilus Mensae som ligger på 42,2 grader nordlig bredde i et geologisk sett ytterst spennende landskap. Det er der grensen går mellom et gammelt, kraterdekket landskap og den flate og lavtliggende sletten i nord, Vastitas Borealis, som kan ha vært bunnen av et hav for over to milliarder år siden.

Selve landskapet utgjør en myriade av frittstående knauser, plane sletter og kløfter. På overflaten er det ikke noe særlig annet å se enn det vanlige røde og støvdekkede landskapet. Men MROs spesielle radaranlegg kan avslørte skjulte isforekomster.

Ice on Mars

Det dreier seg om virkelig store ismasser over et område med en utstrekning på flere hundre kilometer. Isen kan særlig påtreffes under kratre, i bratte dalsider og i dalbunner. Kanskje var området en gang i fortiden helt dekket av is, men at en tørrere periode fikk isen til å fordampe, unntatt i disse områdene der den på en eller annen måte lå beskyttet.

Is på Mars

Mars Reconnaissance Orbiter har påvist is flere hundre meter under marsoverflaten i et område ved 42,2 grader nordlig bredde og 24,7 grader østlig lengde. Isen ligger godt skjult og beskyttet dypt nede under planetens rødlige overflate.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: