Black and white moon

Månen har mange ansikter

19. juli 2011 av Helle & Henrik Stub

For å forstå Månens oppbygning og historie geologisk sett trenger forskerne mye informasjon. Ved å bruke ulike kameraer har romsonden LRO produsert tre kart som er svært nøyaktige og hver for seg belyser Månens geologiske forhold.

De tre kartene viser samme utsnitt av måneoverflaten, sentrert rundt det store Tycho-krateret, og vi ser derfor både noe av Månens forside og bakside.

Roughness of the moon

Det første kartet viser hvor ujevn måneoverflaten er. Ujevnheten måles i meter og viser størrelsen på steinblokkene som dekker Månens overflate. Den røde flekken midt på er Tycho-krateret, som utgjør det mest kuperte strøket i dette området.

Slope of the moon

Kartet i midten viser hellingen på Månen, altså hvordan terrenget stiger og synker. De store lavaslettene Mare Nubium nord for Tycho-krateret og Mare Imbrium enda lenger nord er åpenbart svært flate.

Topography of the moon

Det siste kartet er et høydekart der det helt mørke området nede i sør er det store Aitken-bassenget som visse steder er hele 13 000 meter dypt og dermed det dypeste området på hele Månen. Selv om kartene er detaljrike, er de bare fragmenter for forståelsen av Månens geologi.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: