Moon closeup

26 lag vil først til månen

En gigantisk premie har utløst et nytt månekappløp med ambisiøse prosjekter fra hele verden. Her er samtlige deltagere – og vår vurdering av hvorvidt de vil lykkes.

30. januar 2012 av Ib Salomon

Oppgaven var ikke til å misforstå: Send en robot til Månen, kjør 500 meter og send data tilbake til Jorden. Denne bragden er verdt en kontant premie på 20 millioner dollar (cirka 112 millioner kroner). Konkurransen ble utlyst av allestedsnærværende Google, men blir administrert av organisasjonen X Prize Foundation. Hensikten er å gi nytt liv til utforskningen av Månen, vår nærmeste nabo i solsystemet.

Etter de bemannede – og veldig dyre ekspedisjonene i 1960- og 1970-årene – er det begrenset hva de store romfartsnasjonene har gjort for å bli bedre kjent med Månen. Og fordi sparekniven truer flere av de nasjonale romfartsprogrammene, mener Google at det er på tide at private aktører får prøve seg.

Premien er satt opp for å stimulere interessen og friste en hel verdens kreative krefter til å delta – også de fra miljøer som vanligvis ikke er aktive i romfartsbransjen.

Konkurranse virker

Erfaringer fra tidligere konkurranser viser at det faktisk virker. I 2004 ble det eksempelvis satt opp en premie på 10 millioner dollar til det laget som først klarte å sende tre personer opp i 100 kilometers høyde.

Ansari X Prize førte til utviklingen av SpaceShipOne som om ikke lenge begynner å ta turister med på korte turer ut i universet. Også i flygingens barndom satte store pengepremier flere ganger ny fart i utviklingen.

Påmeldingsfristen utløp 31. desember 2010, og da hadde 33 lag fra hele verden meldt seg på. Tre lag falt fra nesten omgående, men høsten 2011 var 26 lag stadig aktive. Flere vil nok etter hvert måtte melde pass, noen fordi det blir for vanskelig, andre av økonomiske årsaker.

Les om lagene

På de neste sidene kan du lese om de 26 lagene og se hvordan vi vurderer deres sjanser i konkurransen.

Tema

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: