Apollo 17 arkiv - foto 1

Private fotoer fra Månen: Da Apollo 17 dro forbi

De barberer seg, freser rundt i månebiler og tar seg en middagslur. Her er astronautenes private bilder fra den siste månelandingen, Apollo 17, i desember 1972.

30. mars 2016 av Casper Fauerholdt og Signe Sørensen

Som en glemt eske på loftet med gamle kjærlighetsbrev og skolefotoer, er NASAs enorme fotoalbum fra Apollo-ferdene nå blitt hentet frem fra glemselen.

Astronautene på måneferdene tok tusenvis av bilder av seg selv og omgivelsene. Noen ser ut til å være komplette feilskudd, mens andre er så skarpe og virkelige at man levende kan forestille seg den utfordrende månelandingen.

10 000 private Apollo-fotoer

De over 10 000 bildene fra de i alt 11 bemannede Apollo-ferdene dukket opp på bildetjenesten Flickr i 2015.

Bak offentliggjørelsen sto "Project Apollo Archive", som er en hobbykreasjon av to romnerder: En IT-direktør fra Virginia ved navn Kipp Teague og makkeren hans Eric Jones.

Siden 1990-tallet har de to samlet og organisert tusenvis av bilder som astronautene bl.a. selv tok med sine Hasselblad-kameraer montert på brystet på romdrakten.

Nå er alle bildene lagt opp, fritt tilgjengelige og i høy kvalitet, slik at alle entusiaster gjennom bildeseriene kan få følelsen av å være med astronautene til Månen.

Den sjette månelandingen ble den siste

Apollo 17 var den siste månelandingen og sjette gang som mennesket besøkte Månen. Til tross for alle bildene og månestøvet astronautene tok med seg hjem, diskuterte offentligheten lidenskapelig om måneferdene var verdt pengene. Les mer i vår artikkel:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: