Lunar Mission One I luften

Britiske borespisser begraver DNA på Månens sørpol

Det private, britiske romforskningsprosjektet Lunar Mission One vil i 2024 sende en robotsonde til den sørligste delen av Månen. Der skal roboten bore dypt ned i støvet og ta boreprøver – og du kan få ditt eget DNA lagt i borehullet.

29. april 2015 av Stine Overbye & Karen Grubbe

Lunar Mission One vil bore hull i Månen

I 2024 vil britene landsette en robotsonde på Månens sørpol. I det ulendte terrenget skal sonden bore dypt ned gjennom den støvete overflaten og ta prøver av den over fire milliarder år gamle steinen.

For å få tilgang til de eldste delene av Månen må boreprøvene foretas i minst 20 meters dybde og så langt som mulig ned til 100 meters dybde.

Robotsonden skal bore seg minst 20 m ned i grunnen på Månen.

Alle kan bidra til reisen til Månen

Lunar Mission One skiller seg markant fra andre romoppdrag ved at den skal finansieres 100 % av private midler. Målet er å engasjere folk i alle aldre over hele kloden – på samme måte som Apollo-programmet gjorde det tilbake i 1960-årene og 1970-årene.

Alle med bare den minste smule interesse for astronomi og litt pluss på kontoen kan bidra til Månereisen, og innsamlingen har allerede begynt på Kickstarter, som er verdens største plattform for crowdfunding.

Lunar Mission One budsjetterer med en samlet pris på rundt 4,6 milliarder kroner. Det første innsamlingsmålet på Kickstarter var på nesten seks millioner kroner. Det målet ble nådd på under én måned.

Lunar Mission One tilbyr: Få ditt eget DNA gravd ned på Månen

Skyter du inn dine spareskillinger i ferden, blir du belønnet. I tillegg til et medlemskap i Lunar Missions Club vanker det en premie som avhenger av bidragets størrelse.

For 600 kroner tilbyr Lunar Mission One å grave ned din egen personlige tidskapsel med musikk, bilder og DNA på Månen.

Donerer du cirka 600 kroner, får du tildelt din egen digitale tidskapsel. Den blir senket ned og begravd i borehullet på Månen når det vitenskapelige arbeidet er overstått. I tidskapselen er det plass til alt fra beskjeder og bilder til musikk, videoer og til og med et hårstrå, slik at ditt eget DNA er sikret en plass i rommet i millioner av år.

Bidrar du med rundt 12 000 kroner, blir du invitert til rakettutskytingen i 2024, mens du får navnet ditt gravert inn på månelandingsmodulen for 30 000 kroner.

Betydelig mindre beløp er likevel også hjertelig velkomne, og for rundt 30 kroner er du f.eks. sikret "eternal thanks and a place in space history" – evig takk og en plass i romhistorien.

En offentlig tidskapsel skal også til Månen

I tillegg til de private tidskapslene tar robotsonden også med en offentlig tidskapsel med informasjon om Jordens og menneskehetens historie. En database over samtlige dyre- og plantearter inngår bl.a. i det digitale biblioteket som blir tilgjengelig på nettet for alle.

Lunar Mission Ones håp er at fremtidige generasjoner vil vedlikeholde og bygge ut databasen slik at den alltid er ajourført.

Innsamlinger åpnes løpende. Følg med i det ambisiøse romprosjektet på Lunar Mission Ones hjemmeside.

Månen får besøk av Lunar Mission One

Lunar Mission One vil bore 100 meter ned i Månen for å undersøke Månens fødsel. Les mer om det private forskningsprosjektet her:

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: