Moon base

Lavarør gir tilgang til Månens indre

19. juli 2011 av Helle & Henrik Stub

Hvis vi en dag fristes til en tur i hvert fall et lite stykke ned under måneoverflaten, er det et par steder der det er enkel tilgang. Den japanske romsonden Kaguya var den første som fant hullene, men nå har det større kameraet på LRO gitt oss de første gode nærbildene.

Forskerne tror at lavahullene ned i Månens indre er sammenraste lavarør der lavaen en gang fløt under en størknet skorpe. Noen ganger blir lavarøret tomt, og da kan taket rase sammen – kanskje på grunn av et meteorittnedslag.

Dette hullet er det største man vet om til nå. Man anslår hullet til å være mellom 80 og 90 meter dypt og ha en diameter på 65 meter.

Moon hole

Her på Jorden er det mange lavarør som kan danne flere kilometer lange labyrinter. Om noe lignende finnes på Månen, er det et bra sted å plassere en base, for der får man vern både mot strålingen fra rommet og de enorme temperatursvingningene mellom natt og dag.

På overflaten kan varmen nå opp i over 100 grader i løpet av den to uker lange månedagen, mens den om natten kan gå ned i –150 grader. Men bare et par meter under overflaten ligger temperaturen nokså konstant på mellom –30 og –40 grader.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: