Mountains on the moon

Knivskarpt bilde viser fjell fra solsystemets barndom

19. juli 2011 av Helle & Henrik Stub

Månen er full av fjell som nesten overalt er nedslitte og runde. Det har sammenheng med at de er svært gamle – gjerne mellom tre og fire milliarder år. LRO har gjort et uvanlig skarpt bildeopptak av et fjellområde fra Månens bakside like ved det store krateret Vertregt. Det er ikke tilfeldig å finne månefjell like ved kratre, og det har sammenheng med hvordan fjellene oppsto.

Et fjell på Månen kan ha blitt til i løpet av bare få timer i forbindelse med et nedslag da milliarder av tonn materie ble kastet opp fra klodens indre og falt ned på overflaten. De er svært ulike fjellene på Jorden, disse er foldefjell som oppsto ved at to tektoniske plater ble presset sammen. Prosessen går så langsomt at det tar millioner av år å danne en fjellkjede på Jorden.

Woman looking at the alps

Til gjengjeld slites den raskt ned. Alpene og Himalaya er under 100 millioner år gamle, og kan heller ikke bli særlig mye eldre fordi de slites ned under påvirkning fra vind og vær. Men på Månen går nedbrytningen uendelig langsomt på grunn av store temperatursvingninger og det kosmiske støvet som sliper dem ned gjennom milliardene av år.

Selv om månefjell bare er grushauger etter gamle nedslag, er de geologisk interessante fordi de er 30–40 ganger eldre enn fjellene på Jorden og dermed oppsto helt tilbake i solsystemets barndom.

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: