Moon

Jordens måne

Visste du at i alt har 12 mennesker besøkt Jordens måne? Og at Månen er nesten like gammel som Jorden? Les flere fakta om Månen her.

5. mai 2014 av Lone Djernis Olsen

Jordens Måne

Månen er en gold og øde klode uten atmosfære. Den kretser rundt Jorden og vender alltid samme side mot oss.

Månen er blitt besøkt av mennesker i alt seks ganger, og den er inntil videre eneste fremmede kloden som har vært betrådt av mennesker. Hver av de seks månefartøyene hadde to astronauter om bord, slik at i alt tolv mennesker har gått på Månen. Det skjedde i årene 1969 til 1972, og alle tolv astronautene var amerikanere. Astronautene gjorde vitenskapelige forsøk og brakte i alt 382 månesteiner og støv med tilbake til Jorden. Månesteinene blir i dag brukt til vitenskapelige forsøk.

Månen har glohete dager og iskalde netter

Temperaturen på Månens overflate varierer svært. Om dagen kommer den opp på 100 grader, og om natten faller den til nesten minus 200 grader. Månenettene er så kalde fordi Månen ikke har noen atmosfære til å holde på varmen når Solen går ned.

Lær mer om måneformørkelse.

Astronauters fotavtrykk er fortsatt på Månen

Månens overflate består av stein som er dekket av fint støv. I støvet kan man fortsatt se avtrykk fra astronautenes støvler og månebiler, for på Månen er det verken vind eller regn til å viske ut sporene. Det er fordi Månen ikke har noen atmosfære. Det skjer heller ikke jordskjelv eller vulkanutbrudd på Månen. Det er fordi Månen er så liten at selv om dens indre startet med å være varmt og flytende som Jordens, har den nå kjølnet.

Dannet i et sammenstøt mellom kloder

Forskerne mener at Månen er nesten like gammel som Jorden, og at den er dannet ved at en annen klode kolliderte med Jorden og slo av et stykke. Stykket ble, sammen med kloden som traff Jorden, til Månen. Månens bane er låst fast til Jordens på en slik måte at Månen alltid vender samme side mot Jorden.

Les mer om solsystemet.

Fakta om Månen

Radius: 1737 km Avstand til Jorden: 384 000 km

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: