Måneformørkelse rød

Måneformørkelse - Hva er det, og når skjer det i Norge?

Ved total måneformørkelse beveger månen seg inn i jordas skygge, men den blir ikke svart, men rød. Hva slags fenomen er dette, og når blir neste gang vi kan oppleve det igjen?

30. januar 2018 av Karine Kirkebæk

Måneformørkelse: Når Månen blir blodrød

28. september 2015 kan Norge og store deler av resten av verden overvære en total måneformørkelse. I 2015 er det i alt to måneformørkelser, men høstens måneformørkelse er den eneste i år som kan ses herfra.

Der deler av verden bokstavelig talt går i svart under en solformørkelse og lyset slukkes – noe man særlig opplevde på Færøyene og ved Nord-Atlanteren tidligere i år – er måneformørkelsen et noe vakrere naturfenomen. Under riktige forhold vil månen bli blodrød, og derfor blir dette fenomenet av noen kalt ”blodmåne”.

Måneformørkelser er et verdensomfattende fenomen, og fra Mexico til Norge vil det være mulig å se måneformørkelsen. I Norge er måneformørkelsen 28. september på sitt høyeste klokken 04.11, da Månen har glidd inn i Jordens kjerneskygge og er helt formørket.

Man trenger ikke noe utstyr til å se på måneformørkelsen slik man gjør med en solformørkelse da det er nødvendig med beskyttelsesbriller. For lyset ved en måneformørkelse er svakere enn lyset fra en vanlig fullmåne.

Hva er måneformørkelse?

En måneformørkelse oppstår når en fullmåne beveger seg bak Jorden og inn i skyggen av den. Månens bane rundt Jorden heller cirka 5 grader, og derfor må det helt spesielle betingelser til for en måneformørkelse. Det må være fullmåne – og Solen, Jorden og Månen må ligge nøyaktig på linje. Og Månen må skjære ekliptika, som er Jordens bane rundt Solen.

Solen danner en kjegleformet skygge bak Jorden, og når Månen beveger seg inn i skyggen – umbraen – skjer det en måneformørkelse. FOTO: Creative Commons/Sagredo

Skyggen kan deles opp i flere områder. En delvis skygge kalles penumbra og en full skygge kalles umbra. Umbraen har et kjegleformet snitt som fortsetter 1 million km bak Jorden. Og fordi Månen "bare" ligger 384 400 km fra Jorden, kan den bevege seg inn i det skyggefulle mørket.

Tre typer måneformørkelse

Der finnes tre former for måneformørkelse: total måneformørkelse, delvis måneformørkelse og penumbra måneformørkelse.

Total måneformørkelse

Under en total måneformørkelse befinner Månen seg i Jordens totale kjegleformede skygge, som heter umbra. Her er det ikke sollys. Det er under denne typen måneformørkelse at fenomenet ”blodmåne” oppstår.

Månen sender ikke selv ut noe lys – akkurat som Jorden ikke gjør det. Og det kan virke merkelig at det nettopp er i umbraen der det ikke er sollys at Månen blir farget rød. Men det skyldes at Jordens atmosfære bøyer lyset, og at det bare er langbølget rødt og oransje lys som kan passere atmosfæren og trenge inn i umbraen.

Kortbølget blålig lys blir spredd av luftmolekyler og luftpartikler og når derfor ikke frem til Månen. Når rødt lys treffer Månen, vil det reflekteres og gi Månen det røde skjæret. Hvis Jorden ikke hadde atmosfære, ville Månen bare blitt helt mørk under formørkelsen.

Under full måneformørkelse blir Månen blodrød, fordi det bare er langbølget rødt lys som kan trenge gjennom atmosfæren. FOTO: Creative Commons/Tomruen

Delvis måneformørkelse

En delvis måneformørkelse oppstår når bare deler av månen treffer umbraen. Her vil det se ut som om delen som er i umbraen er borte. Og det ser ut som om det er tatt en bit av Månen.

Månen på vei inn i umbraen og er derfor delvis formørket. FOTO: Creative Commons/JJ Harrison

Penumbra måneformørkelse

Under en penumbra måneformørkelse er Månen bare i området penumbraen, der det bare er delvis skygge. Under denne typen formørkelse vil Månen se mørkere ut enn normalt.

En total måneformørkelse vil derfor også alltid inneholde en delvis måneformørkelse. For veien inn i umbraen vil alltid føre gjennom penumbraen.

Hvor lenge varer en måneformørkelse?

En måneformørkelse skiller seg også fra solformørkelser ved å være et mer langvarig fenomen. En total solformørkelse varer bare i et par minutter, mens en måneformørkelse varer i mange timer.

Når opplever vi måneformørkelse igjen?

Måneformørkelse er i likhet med solformørkelse et sjeldent fenomen, og det kommer til å gå noe tid, før vi igjen kan se delvis eller total måneformørkelse.

  • 27. juli 2018 – total måneformørkelse

  • 21. januar 2019 – total måneformørkelse

GÅ PÅ OPPDAGELSESFERD I UNIVERSET med et abonnement på Illustrert Vitenskap

Les også

Kanskje du er interessert i...

FÅ ILLUSTRERT VITENSKAPS NYHETSBREV

Du får ditt gratis spesialtillegg, Vår Ekstreme Hjerne, til nedlasting straks du har meldt deg på nyhetsbrevet.

Fant du ikke det du lette etter? Søk her: